Премиерът Бойко Борисов:

Молбата ми е съдия Марковска да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум

Бойко Борисов разглежда предмет от намереното златно съкровище. Сн. БГНЕС

Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия. Това каза в неделя министър-председателят Бойко Борисов по повод на избраната за конституционен съдия Венета Марковска, около чието избиране се заформи голям скандал. Премиерът коментира безпрецедентния скандал около съдия Марковска след като пристигна в Националния археологически музей, за да разгледа новооткритото златно съкровище край Свещари.

С Борисов бяха министрите на финансите и на културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов.

В началото на седмицата премиерът каза, че е говорил със съдия Марковска и я е помолил да "изчисти името си" и да се оттегли, ако "има капка истина" в сигналите срещу нея, и ако Европейската комисия (ЕК) продължи да настоява за това.

Премиерът каза това, след като ЕК потвърди, че заплахата от извънреден мониторингов доклад за България заради оспорвания избор на Марковска е реална и зависи от това как българските власти ще действат в този случай.

Самата Марковска предприе смущаващи стъпки за магистрат с голяма юридическа практика, като отправи писма от МВР и до прокуратурата да намерят "анонимното лице", изпратило сигналите срещу нея до политическите сили и до медиите. Тя дори поиска от МВР като намери "доносника", да ѝ прати адреса му.

Докато вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР ще направи нужното да разследва случая, изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов категорично отхвърли прокуратурата да се занимае с искането на Марковска.

Държавата не може да става заложник на един човек, отсече Найденов в събота.

"Аз я помолих да следи внимателно това, което казват колегите от Брюксел. Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала, и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли", обясни в понеделник премиерът.

В неделя - близо седмица след като бе поставил това условие на Марковска, Борисов продължи, като заяви, че тя е в правото си да продължи да бъде съдия, но "така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне". Полагането на клетвата на новоизбраните конституционни съдии е на 15 ноември.

"Помолил съм я преди една седмица и надявам се да го реши", настоя още Бойко Борисов, който се надяваше въпросът "Марковска" да бъде решен до изтеклия петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България