Молби за интеграционни добавки ще се подават до петък

Хората с увреждания могат да подават молби за интеграционни добавки до края на седмицата, въпреки че срокът изтича в сряда. Това заяви пред журналисти във вторник изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Гергана Дрянска.

Срокът за подаването на документите трябваше да бъде удължен след като промяна в закона за предизвика хаос и опашки пред социалните служби.

Проблемът  възникна след като от началото на годината бележката за състоянието на пациента, която се издаваше от личния лекар, се замени със специално удостоверение по образец. То също трябва да се попълни от джипи-то. Неговата липса попречи на комплектуването на пакета документи за кандидатстване за добавките за интеграция и принуди инвалидите да чакат пред социалните служби по няколко пъти.

От АСП обясниха, че до края на седмицата ще бъдат приемани документи и те ще бъдат вписвани със задна дата. Удостоверенията от личните лекари ще се приемат допълнително както на място, така и по пощата до 14 февруари.

По думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова до момента в страната са подадени 350 000 молби, като очакваните бяха около 500 000. Това на практика означава, че за два  дни социалните служби в страната ще трябва да обслужат около 150 000 граждани.

В столицата, където хората, които ще кандидатстват за интеграционни добавки, са най-много – 100 000, до момента да подадени 78 000 молби. През почивните дни, когато столичните социални служби работиха извънредно, са приети 2000 молби.

Дрянска допълни, че ще настоява заплатите на социалните работници да бъдат увеличени над предвидените 10% от 1 юли. Миналата седмица работници от социалните служби в Пловдив и Русе протестираха заради ниски заплати и лошите условия на труд.

Тогава обаче социалният министър Емилия Масларова обясни, че към момента няма пари за исканото 50% повишаване на възнагражденията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?