Молдова поиска помощ от Съвета на Европа в конфликта си с Румъния

Молдова официално се обърна към Съвета на Европа за помощ в нарастващ конфликт със съседна Румъния, съобщи ДПА, като се позова на агенция Инфотаг.

Отказът на Румъния да подпише договора, потвърждаващ сегашните граници на Молдова и други положения в междудържавните отношения, вреди на икономическото развитие на региона и представлява потенциална заплаха за сигурността в региона, се казва в съобщение на министерството на външните работи на Молдова.

Оплакването на Молдова става седмица, след като румънският премиер Адриан Нъстасе публично отхвърли подписване на договора по време на сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

Румъния признава независимостта на Молдова и други договори не са необходими, каза Нъстасе.

Молдовският президент Владимир Воронин отправи силни критики срещу позицията на Румъния миналата неделя, като каза до известна степен, че " румънската теза за две румънски държави е неприемлива. Ние имаме наша собствена страна. Готови сме за сътрудничество, но без намеса в нашите вътрешни работи, посочи Воронин.

Румъния призна независимостта на Молдова от Съветския съюз през 1991, но не е подписвала споразумение за очертаване на границите между двете страни, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Балкани