Молдова съзира заговор на Русия, който да попречи на разследване за пране на руски пари

Молдова съзира заговор на Русия, който да попречи на разследване за пране на руски пари

Преди два месеца заместник-генералният прокурор на Молдова Юрие Гараба пътува за Москва по покана да присъства на официална церемония по случай Деня на генералната прокуратура на Русия. Визитата не премина по план.

Гараба бил спрян от граничарите на московско летище и отведен за разпит. Той казва, че един от граничарите проучвал паспорта му в продължение на 15-20 минути, докато друг го разпитвал какво прави в Русия. И то въпреки официалната покана и документ, който удостоверява, че е ръководител на молдовската делегация.

"Задаваха ми въпроси, които нямат нищо общо с проверката на документи на границата. Например: как произнасям своето фамилно име или как се изписва правилно то", каза Гараба по телефона за Ройтерс.

Ройтерс не е в състояние да открие независимо потвърждение на неговата версия за събитията. Но някои молдовски представители казват, че инцидентът е част от кампанията на служители от апарата за сигурност на Русия да унижават представители на бившата съветска република, когато пътуват за или през Русия.

Главната цел, казват четирима високопоставени молдовски представители, включително Едуард Харунжен, шефът на Гараба, е да се попречи на разследването на Молдова за ръководена от Русия операция за изпирането на руски пари на стойност 22,3 милиарда долара чрез молдовската финансова система през периода 2011-2014 г. В тази схема руски фиктивни компании вземали фиктивни кредити от офшорни компания във Великобритания. Трансакциите ставали с гаранциите на молдовски граждани с цел да се даде възможност на молдовски съдии, участващи в схемата, да разпореждат погасяването на мнимите кредити и така да се осигури трансферът на пари от Русия в чужбина, казват молдовски прокурори, разследващи случая.

Интервюирани от Ройтерс молдовски представители казват, че молдовското разузнаване разполага с подробна информация за лица от руската Федерална служба за сигурност (ФСС), които са движели схемата заедно с молдовски бизнесмен на име Вячеслав Платон. Съпругата на Платон каза по телефона, че той отрича да е извършвал нещо нередно.

В отговор на писмен въпрос вътрешното министерство на Русия заяви, че не може да коментира оплакванията на Молдова за тормоз, защото случаят с Гараба и други подобни, описани в тази статия, не са в компетенциите на министерството.

Ройтерс изпрати искания за коментар по въпроса до ФСС и канцеларията на Генералната прокуратура на Русия, но не получи отговор. На редовна пресконференция миналата седмица руското външно министерство обяви, че проучва оплакванията на молдовските власти по повод третирането на техни представители.

Промосковският президент

Това пререкание става по време, когато избраният неотдавна президент на Молдова Игор Додон се кани да изтегли страната от орбитата на ЕС и да я обърне отново към Москва, противно на ориентацията на прозападното правителство.

След месеци изчакване за промяна в поведението на Русия и за намеса от страна на Додон, миналия четвъртък молдовското правителство се оплака публично и обяви, че негови представители няма да посещават Русия до изясняване на случая. В правителствено прессъобщение от 9 март се казва, че "цялото това унижение и тормоз срещу молдовски представители при влизане в Руската федерация . . . набира скорост и размери, докато напредва разследването [за прането на пари]". Молдовски представители казват, че според тях едва ли тормозът се ръководи от Кремъл, а по-скоро от хора във вътрешното министерство и ФСС. В Русия ФСС отговаря за граничната служба. Според тях служители на ФСС се използвали част от изпраните пари за прокарване на руските държавни интересни.

Правителството не уточни броя на случаите на тормоз и кога е започнал той, но каза, че 25 служители са били тормозени през последните няколко месеца, а офицер от вътрешното министерство е бил спиран и разпитван 35 пъти. "Имаме десетки такива случаи", каза пред Ройтерс министърът на вътрешните работи Александру Жиздан. Служителка от ведомството каза, че е била спирана три пъти на летище в Москва, за последен път през януари. На третия път тя казала на шега на граничарите, че сама може да намери пътя до залата за разпит.

"Руски пералномат"

Оплакванията за тормоз идват по време, когато в хода на разследването на пране на пари молдовски прокурори са започнали криминални дела срещу 14 съдии и 10 високопоставени банкови мениджъри, висши служители в централната банка и срещу други четирима чиновници.

Правоохранителните органи в Русия също казват, че от години разследват молдовската схема. Но юристи, които работят в системата на руското правосъдие казват, че е разпространена практика едната ръка на правоохранителните служби да разследва някое престъпление, а другата да се противопоставя поради съперничество в интересите.

Молдова казва, че през последните шест години е изпращала многократни искания до Русия да помогне за пълното разкриване на схемата, наричана от местната преса "руски пералномат". Смята се, че чрез нея са били изпрани пари на повече от сто руски компании и 21 руски финансови институции.

Вътрешното министерство на Русия каза в отговор на запитванията, че не може да коментира случая за пране на пари, защото тече руско разследване на същия случай.

Миналата седмица премиерът на Молдова и председателят на молдовския парламент се срещнаха с руския посланик в Кишинев, за да му връчат протестна нота за начина, по който са били третирани молдовски официални лица. В нотата се казва, че руските власти многократно са пренебрегвали молдовските молби за помощ в проследяването на корените на прането на пари и за информация, така че да се установи как се е осъществявала схемата и кой е участвал в нея.

"Ние я проучваме, като се опитваме да разберем какви точно въпроси ни поставя молдовската страна и сме готови на сътрудничество, за да решим сложните въпроси", каза в петък на редовен брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод нотата на Молдова до Русия.

По БТА

Споделяне

Още от Свят