Молдовските комунисти загубиха абсолютното мнозинство

Молдовските комунисти загубиха абсолютното мнозинство

Четирите опозиционни партии, които, по предварителните данни, са събрали общо повече гласове от комунистите на предсрочните парламентарни избори в Молдова, които се проведоха в сряда, се договориха за създаване на управляваща коалиция. По този начин Молдова е на път най-сетне да има некомунистическо управление, предадоха световните агенции.

Въпреки това обаче обединената опозиция няма достатъчно гласове, за да може без проблеми да избере президент.

Причината за предсрочните избори стана недостигът на един глас на комунистите, за да изберат президент на страната.

Председателят на Либерално-демократическата партия Влад Филат съобщи, че снощи е "постигната принципна договореност, а детайлите предстои да се обсъдят след обявяването на официалните резултати от изборите".

"Засега няма официални резултати от изборите, но ние имаме вътрешни резултати, които говорят, че комунистите получават по-малко от 50 мандата в 101 местния парламент. А това значи, че на останалите партии предстои да сформират управляваща коалиция", каза Филат.

За възможността за създаване на коалиция по-рано се изказа и представителят на Демократическата партия на Молдова Андрей Попов. "Ние ще настояваме за създаването не на двустранна, подчертавам, а именно на широка коалиция. Само тогава ще можем заедно конструктивно да решаваме проблемите в страната", каза той.

"Въпросът за широка коалиция в парламента никога не е рано да се повдигне", заяви по-рано и президентът на Молдова – комунистът Владимир Воронин. "Тя е необходима на страната ни, за да си отиде всичко на мястото си и да се приключи с противоборството, което продължава почти половин година". Той отбеляза "важността на консолидацията на обществото, неговото обединение за решаването на всички проблеми".

Обявените от централната избирателна комисия на Молдова след преброяване на 97 процента от бюлетините сочат, че Либерално-демократическата партия печели 16.4% от гласовете и ще има 17 депутати, Либералната партия – 14.4% или 15 депутати, Демократическата партия – 12.5% (13 депутати), а съюзът "Наша Молдова" – 7.4% (8 депутати). Общо четирите партии ще имат 53-ма депутати в 101-местния парламент, ако се съюзят.

Комунистическата партия все пак остава най-голямата сила в парламента със спечели 45.1% от гласовете и 48 депутатски места.

Никой от двата лагера – на комунистите и опозицията - не разполага с необходимото мнозинство от 61 депутати, за да избере наследника на президента Владимир Воронин, който трябва да се оттегли от власт след два последователни мандата.

Според наблюдатели обаче, намерението на опозицията да влезе в коалиция срещу комунистите още повече поляризира обществото.

"Създава се непреодолимо желание от страна на всички партии да създадат коалиция, която да изолира Партията на комунистите. Това ще поляризира обществото повече, отколкото досега, и даже ще обостри политическия живот. Такъв резултат ми се струва крайно неблагоприятен за Молдова", смята водещият анализатор на Jamestown Fondation (Вашингтон, САЩ) Владимир Сокор.

Той отбеляза, че могат да се очакват политически сблъсъци и преминаване през пореден цикъл на избори в условия, лишени от политическа стабилност и отслабване на институциите на държавата.

След приключването на избирателния ден сегашният президент Воронин отбеляза, че изборите са минали организирано, без груби нарушения. "Ние успяхме да организираме истински, демократични, цивилизовани избори", каза президентът.

Спокойна атмосфера на изборите отчете и мисията от наблюдатели на Европейския парламент и на страните от ОНД.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?