Молдовският Конституционен съд отхвърли упреците срещу отстраняването на президента

Президентът Игор Додон

Конституционният съд на Молдова осъди "яростните атаки" от чужбина срещу решението му де факто да свали проруския президент Игор Додон, предаде ДПА.

През уикенда Конституционният съд на Молдова реши, че Додон трябва да бъде освободен от функциите си, защото не е изпълнил конституционното задължение да състави правителство в предоставения му срок.

"Всякакво влияние или намеса от страна на политическата класа на страната или от чужбина са неприемливи и трябва да се смятат за посегателство срещу конституцията", се казва в изявлението на съда.

Конституционният съд назначи за и.д. президент Павел Филип, проевропейски политик, който беше премиер до неотдавнашния опит на поддръжниците на Додон да го заменят.

Действията на съда последваха след месеци на противоречия между проруски и проевропейски партии по въпроса за съставянето на правителство. Изборите през февруари завършиха без ясен победител.

Съдът нареди на Филип като и.д. президент да разпусне парламента и да свика нови избори. Той последва инструкциите скоро след това и насрочи избори за септември.

Русия, Германия, Великобритания, Франция, Полша и Швеция показаха рядко единодушие, правейки изявления, противопоставящи се на подобни действия на Конституционния съд.

Молдовският парламент одобри вчера на първо четене законопроект, който предвижда връщане към пропорционалната избирателна система, която се прилагаше до 2017 г.. Предложението за промяна беше внесено от депутати от Партията на действието и солидарността и Платформа "Достойнство и истина", които бяха подкрепени от Партията на социалистите на Република Молдова. Демократическата партия на Молдова не участваше в заседанието, защото смята парламента за нелегитимен.

През 2017 г. Молдова премина към смесена избирателна система, при която половината депутати се избират по партийни списъци, а останалите - от едномандатни избирателни райони. Тогава реформата беше подложена на критики от комисия на Съвета на Европа, която не препоръчваше на властите толкова големи промени в навечерието на предстоящите през 2018 г. парламентарни избори, както и предвид "липсата на широк консенсус в обществото".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят