Молдовският парламент отново не успя да избере президент

Парламентът на Молдова не успя да избере президент, след като депутатите от партията на комунистите, която е в опозиция, се отказаха от гласуването и напуснаха залата, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.

Без техните 48-те гласа на комунистите управляващата коалиция, която има 53-ма депутати в 101-местния парламент, не може да получи за своя кандидат необходимата по конституция подкрепа от 61 гласа.

Комунистите обявиха, че са решили да бойкотират изборите заради антинародната според тях политика на управляващите - Алианс за европейска интеграция.

В навечерието на изборите лидерът на комунистите Владимир Воронин, който завърши вторият си и последен мандат като президент, каза, че комунистите ще отидат на нови, предсрочни избори, за да вземат реванш за поражението си през юли.

Положението в Молдова е нестабилно от пролетта, когато априлските парламентарни избори завършиха с масови демонстрации, прераснали в погроми в парламента и резиденцията на президента. Опозицията обвини комунистите, че са фалшифицирали резултатите от изборите и не пожела да подкрепи кандидатката на комунистите за президент, премиера Зинаида Гречани. За да бъде избрана, не ѝ достигнаха два гласа. Парламентът бе разпуснат, на 29 юли бяха насрочени нови парламентарни избори, след които комунистите се оказаха в опозиция.

След 30 дни ще има втори кръг на гласуване за президент. Ако комунистите отново го бойкотират, парламентът отново ще трябва да бъде разпуснат. Според поправки в избирателния закон нови избори за парламент може да има най-рано идната есен.

Междувременно Молдова ще има временен държавен глава.

Споделяне

Още от Свят