Молдовският президент отказа да отмени указа си за Деня на съветската окупация

Изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу отказа да отмени указа си за въвеждането на нова за страната паметна дата - Деня на съветската окупация, съобщи "Интерфакс". По-рано с предложение за отмяната на указа се обяви управляващата коалиция на страната.

Според президентския указ Денят на съветската окупация трябва да се отбелязва на 28 юни. Сутринта в понеделник на тази дата президентът положи цветя на мемориалния камък за жертвите от комунистическия режим и заяви, че не се кани "да приглася на тези, които считат 28 юни за ден на освобождението".

Гимпу обяви новата паметна дата на 24 юни. Решението на президента предизвика нееднозначна реакция в молдовското общество. Несъгласие с него обяви в понеделник лидерът на Демократическата партия Мариан Лупу. Той каза, че управляващата коалиция, в която влиза партията, е взела решение за отмяната на "скандалния указ" и е отказала да се проведе заседанието на парламента, на което трябваше да се обсъдят изводите на президентската комисия за разследване на престъпленията на съветския режим.

Предполагаше се, че на заседанието ще бъде внесен за разглеждане и въпросът за забрана на думата "комунизъм" и на комунистическата символика, отбелязва в. "Комсомолская правда".

Действието на президентския указ може да бъде отменено или с аналогичен указ, или с решение на Конституционния съд. Към съда вече се обърна опозиционната Партия на комунистите на Молдова, според която президентът е превишил правата си, защото утвърждаването на паметни дати може да извършва само парламентът. Искът на комунистите още не е приет за разглеждане от съда.

На 28 юни 1940 г. съветските войски навлизат в Бесарабия. Според Гимпу от този момент започват "всичките трагедии на нашия народ".

Сутринта в понеделник бе открит мемориален камък. На мястото му трябва да бъде издигнат паметник на жертвите от съветската окупация.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?