Молдовският президент: Предпочитаме в ЕС, вместо в орбитата на Москва

Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в ЕС, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.

"Не можем да отречем реалностите, които съществуват в Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент. По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.

Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?