Молдовският президент: "Определени сили в Русия готвят покушение срещу мен"

Молдовският президент Владимир Воронин пристигна изненадващо в Киев дни преди изборите в неговата страна, и се срещна с украинския президент Виктор Юшченко.

Двамата президенти разговаряли за проблемите на Приднестровието, сепаратисткия регион с преобладаващо рускоезично население в Молдова, се казва в комюнике на украинското президентство, цитирано от АФП.

В интервю за руски медии във вторник Воронин заявява, че се страхува от нарушения на опозицията на предстоящите парламентарни избори в неделя и предупреждава за възможни провокации в Приднестровието.

Имаме сведения, че определени сили в Русия подготвят покушение срещу мен, защото не могат да понасят човека, доближил се до решаване на проблема с Приднестровието, казва Владимир Воронин в интервю за в. Комерсант.

Партията на комунистите на Молдова със сигурност ще спечели в неделя парламентарните избори в страната. Те фактически са и президентски, тъй като в Молдова държавният глава се избира от парламента, отбелязва Комерсант.

Откакто сме на власт, стабилизирахме ситуацията, казва Воронин - лидер на комунистическата партия. Въпреки усилията си не можахме да решим приднестровския проблем, но първи нарекохме нещата с истинските им имена, добавя той.

"Нарекохме Приднестровието криминален анклав и конфискувахме от тях митническите печати. Предадох в прокуратурата документи от разгромената канцелария на Саддам Хюсеин, документи за продажба на оръжие на Ирак чрез Приднестровието", обяснява президентът на Молдова. Доближихме се плътно до някои хора в Русия, чиито интереси са в Приднестровието, и те ни атакуват, допълва Воронин.

Подготвят се провокации срещу Молдова. В Приднестровието са купени автомобили със знаците на молдовската полиция и униформи на молдовски полицаи. "Нали помните как започна Втората световна война, как фашисти, преоблечени като полски полицаи, нападнаха Полша? Надявам се само, че президентът Владимир Путин разбира кой е президентът Смирнов", казва Воронин. Става дума за Игор Смирнов, лидер на непризнатата Приднестровска република, пояснява Комерсант, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?