Молдовският президент се обяви за федерален режим

Молдовският президент Владимир Воронин се обяви в понеделник за установяването на федерален режим в неговата страна, за да се разреши конфликтът с рускоезичните сепаратисти в Приднестровието, предаде агенция Франс прес.

Принципът на федерализма ще предвижда асиметрична федерация с централна власт и две съставни единици, каза пред журналисти Воронин, който е на двудневно посещение в Сараево.

Той посочи, че всяка една от съставните единици на федерацията ще има определена степен на автономност, но не даде повече подробности.

Приднестровието, което е населено предимно с рускоговорящи, обяви едностранно през 1991 г. независимостта си от Молдова, където мнозинството от населението е румънскоговорящо.

Ангажиментът на Молдова да разреши въпроса с Приднестровието по политически път бе предварително условие за присъединяването ѝ към Съвета на Европа.

В края на ноември Молдова отказа да подпише руски план за решаване на конфликта със сепаратистите от Приднестровието.

Планът, предложен от Москва, предвижда пълното демилитаризиране най-късно до 2020 г., референдум през октомври 2004 г. за приемането на руския език като официален наред с молдовския.

Споделяне

Още от Свят