Молове спират ескалаторите си в опит за борба със затлъстяването

Молове спират ескалаторите си в опит за борба със затлъстяването
В събота България за първи път ще отбележи международния ден за борба със затлъстяването, а проявите са под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Кампанията е под мотото "Пет до десет процента за по-здрава Европа" и цели да бъдат подкрепени гражданите от ЕС с наднормено тегло да редуцират килограмите си пет до десет процента. Подобно здравословно отслабване води до намаляване на риска от захарен диабет с 58 процента, както и риска от сърдечно-съдови заболявания - при мъжете с 48%, а при жените с 40%.

На общо практикуващите лекари ще бъдат раздадени материали с препоръки за здравословно хранене. Пациентите ще получават образователни листовки, в които се обяснява какво е наднормено тегло, затлъстяване, съвети за хранене и повишена активност и двигателен режим за здравословно намаляване на телесното тегло.

По деня за борба със затлъстяването ескалаторите в няколко мола в България ще бъдат спрени за по няколко часа в събота и неделя. Около стълбите ще ги чакат импровизирани кабинети, където ще има безплатни консултации и изследвания под ръководството на Българската фондация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

През месеца общопрактикуващите лекари в цялата страна ще измерват индекса на телесна маса, талия и други показатели, свързани с определяне на наднорменото тегло и затлъстяване на пациентите си.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?