Моловете и фитнесите отварят от понеделник

Решение за детските градини може да има в края на следващата седмица

Моловете и фитнесите отварят от понеделник

Моловете, търговските центрове и фитнес и спортните зали ще бъдат отворени от понеделник, 18 май.

Разпоредбата за отпадането на забраната за работа на моловете е на премиера Бойко Борисов и до нея се стигнало след разговор с представителите на големите търговски обекти. Здравният министър Кирил Ананиев я официализира със заповед, издадена по-късно през деня. В нея отпада и забраната за работа на фитнес  испортните зали.

Така единствените затворени заради коронавируса обекти остават детските градини и училищата, както и увеселителните заведения. Кина, ресторанти, театри вече получиха възможност да работят поне частично. Напълно свободни са вече и разходките в парковете и градинките, където могат да се ползват и пейките, и спортните и детските съоръжения. Остава обаче препоръката хората да работят от вкъщи. По-късно през деня главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че разрешение за отваряне на детските градини може да бъде дадено в края на следващата седмица, но при допускане на ограничен броя деца.

Моловете отварят почти изцяло

Решението на премиера за отваряне на моловете дойде само четири дни, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че вероятно тези обекти ще бъдат отворени последни като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. Последва обаче искане от бизнеса за конкретна дата за пълно падане на забраната. Търговските центрове са затворени от началото на извънредните мерки в страната, които влязоха в сила от 13 март. Досега право да работят имаха само хранителните магазини, аптеките, банковите и застрахователните офиси, откритите площи на заведенията за хранене в моловете. От скоро има разрешение за отваряне и на кината.

Със заповедта на Ананиев от петък се позволява да работят всички магазини в търговските центрове. Затворени остават увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано през деня, че режимът за отваряне на моловете е обсъждан на среща, на която са били представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация в присъствието на министрите Кирил Ананиев, Емил Караниколов и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочил премиерът.

По време на срещата детайлно бяха разисквани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете. "Бе изтъкнат също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му", пише още в съобщението. От видео от разговора се разбира, че клиентите в търговските центрове ще трябва да влизат и излизат от различни места. Да се регулира броят на посетителите, за да не се стига до струпване. Ще трябва да се прави дезинфекция, както и да има ред за влизане в отделните магазини, за да се спазва дистанция. 

"Магазините да осигуряват дистанция, клиентите да не опипват много стоката. Служителите да са с шлемове. Маската е по-трудно, а и много по-красиво и им отива на жените. Един шлем дава възможност да се работи, а предпазва", коментира Борисов.

Дискусия предизвика използването на климатичните системи в търговските центрове. Борисов обясни, че според оперативния щаб те създават риск от разпространение на вируса. Представители на бизнеса обаче твърдят, че системите им са съвременни, имат филтри и сертификати и са безопасни. В същото време без тях не можело да се работи. "Покажете си сертификатите и като няма проблем, пускайте си климатичните системи", отговори премиерът.

Борисов обясни, че поредното разхлабване на ограничителните мерки се предприема, тъй като броят на новите случаи на заразени все още не е голям и има възможност да бъде поет от здравната система. В същото време приходите за търговците означават повече приходи в бюджета, чиито разходи в последните седмици се увеличили заради коронавируса. Борисов обаче добави обаче, че по отношение на разхлабването на мерките "вървим по тънък лед". В същото време заяви, че мерките, взети в България са гъвкави и навременни. "Това, което направя аз, след няколко дена го правят в Австрия и Германия. Оказва се, че ние сме най-гъвкави и бързи", коментира премиерът.

Във фитнесите ще се спава дистанция

Фитнесите и спротните зали също ще могат да отворят в понеделник, след като повече от два месеца им беше забранено да работят с клиенти на място. За тях изискването е при групови занимания да присъстват не повече от 10 човека и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

По-рано през деня условията за отваряне на залите бяха обсъдени на среща между спортния министър Красен Кралев и представители на Българската асоциация за здраве и фитнес.

В последните дни постепенно беше разрешено подновяването на много спортни дейности, включително всякакъв аматьорски спорт на открито за до 12 души, както и започването на групови тренировки от страна на професионалните футболни отбори. Със заповед на Кралев бе обявено, че сезонът в Първа лига ще бъде подновен на 5 юни с мачове при закрити врати.

Споделяне

Още по темата

Още от България