Момчило Краишник ще бъде освободен предсрочна на 1 септември от затвора

Бившият председател на босненския сръбски парламент Момчило Краишник ще бъде освободен на 1 септември от затвора във Великобритания, където излежава присъда от 20 години затвор, на която го осъди Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за прогонване на мюсюлмани и хървати по време на войната в Босна и Херцеговина, предаде агенция Бета.

Решението взе председателят на трибунала Теодор Мерон, приемайки молбата на Краишник да бъде освободен предсрочно, след като излежа две трети от присъдата си.

Краишник е в затвора над 13 години, от арестуването му на 3 април 2000 г. 

Мотивирайки решението си, съдия Мерон уточни, че две трети от присъдата на Краишник изтичат на 3 август. Тежестта на престъпленията, за които е осъден, бе фактор против предсрочното му освобождаване, посочи съдията.

От друга страна британските власти информираха трибунала, че Краишник е бил "примерен затворник", "с примерно поведение". Усъвършенствал английския език, ангажирал се в група за изучаване на Библията и поддържал физическото си състояние в гимнастическата зала.

След като бъде освободен, Краишник възнамерява да се върне в къщата си в Пале край Сараево и да работи във фирмата на децата си, които притежават бензиностанции.

Според британските власти е трудно да се прецени дали Краишник ще представлява опасност за обществото, когато бъде освободен, заради "трайното отричане на престъпленията", за които бе осъден.

В писмо до съдия Мерон от март тази година обаче Краишник подчертал, че "признава" присъдата на трибунала, че е виновен "за насилствено прогонване на несръбско население", макар да е подчертал, че активно се готви да поиска преразглеждане на присъдата.

Краишник изрази готовност да работи "в полза на помирението на трите народа" в Босна и Херцеговина, пише в решението на съдия Мерон.

Момчило Краишник е осъден за депрортиране, насилствено прогонване и отчасти за преследване на несръбско население в Босна и Херцеговина през 1992 г., докато беше председател на босненския сръбски парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?