Момиче и млада жена бежанки премръзнаха до смърт на границата ни

Други 15 мигранти от групата са настанени в болница в Бургас

Момиче и млада жена бежанки премръзнаха до смърт на границата ни

Тийнейджърка и жена на около 30 години – нелегални имигранти, починаха  в събота от премръзване, съобщиха от МВР на следващия ден. Други 15 души от групата от общо 19 човека, които също са били премръзнали, са настанени в бургаската болница.
 
Трагичният инцидент станал, когато към 17.40 часа в събота граничен наряд от управлението в Малко Търново е забелязал групата имигранти в района на местността "Бърдце“в Странджа. Снежната покривка там достигала 50 см, хората, от които дванадесет са деца, били във видимо влошено здравословно състояние.

Веднага стартирали спасителните действия на екипите. От МВР посочват, че се наложило дори част от чужденците да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощ. След подаден сигнал от спасителния отряд, на място пристигнали медицински екипи, които установили смъртта на момичето на видима възраст около 14-16 години и на около 30-годишна жена.

Останалите са били превозени до бургаската болница, откъдето съобщават, че пациентите са в стабилно състояние. Изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев обясни, че в късните часове на събота вечер в спешното отделение са били приети общо 15 души с различни степени на измръзване – предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни.

Четири от децата  са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Всички  са в стабилно състояние, като едно  от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката.

"В 02:00 ч. през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в Реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни. Двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно”, каза д-р Матев. Децата най-вероятно ще бъдат изписани в понеделник

Провеждат се процедури по установяване на самоличността на бежанците. Някои от тях твърдат, че са от Ирак, други, че са от Афганистан, но комуникацията с тях е затруднена заради езиковата бариара и здравословното им състояние. Предполага се, че те са били изоставени от трафикати, нямали са ориентация и са били часове наред в струда.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?