Момичето, задържано за първата матура, е освободено без обвинение

Вени Савова

Момичето, което беше задържано заради изтеклите отговори на матурата по български език и литература, е била разпитана и освободена от полицията в Пловдив.

Към момента все още няма повдигнати обвинения, след като в четврътк от прокуратурата съобщиха, че са били задържани две лица – момче и момиче. 

Момичето стои зад профила във "Фейсбук" Вени Савова, от който екип на Нова телевизия си купи 32 верни отговора на националното външно оценяване по "Български език и литература", което се проведе в сряда. 

Вени Савова е 20-годишна пловдивчанка, победителка в конкурса за красота Miss Teen Bulgaria Royal Galaxy 2012. Тя се е класирала и като първа подгласничка в световен конкурс за красота за тийнейджъри в САЩ.

Намерените пари у нея, дадени от екипа под прикритие за купуването на матурите, девойката обяснила с върнат заем. Иззет е и личният ѝ компютър. 

Майка ѝ разказва, че ѝ се обадили да занесе топла дреха и обувки без връзки на дъщеря ѝ в ареста. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че по случая са разпитани 15 души, но до момента не е установена връзка на служител на Министерството на образованието и науката. 

Не се знае и дали зрелостник е снимал матурата и я е пратил на негов познат, който да я реши. 

Ако въпросите са изнесени от ученик, тогава няма да има престъпление от общ характер, обясни Арнаудова пред Нова телевизия.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева още веднъж повтори, че отговорите на матурата не са изтекли от ведомството ѝ и никой не е познал темата, която се падна - "Гераците".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?