МОН обмисля централизиран електронен прием в първи клас като в детските градини

С 900 по-малко ще са първокласниците тази година

Сн. БГНЕС

Министерството на образованието предвижда от следващата учебна 2017-2018 година да има централизиран прием в първи клас в големите градове, подобно на приема в столичните детски градини през електронна система. Това съобщи в петък заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той обясни, че бъдещите първокласници ще бъдат разпределяни в училищата в големите градове чрез електронна система, като водещият критерий ще е адресната регистрация. И сега за повечето училища това е водещ критерий за прием, но класирането става непрозрачно и изцяло зависи от директорите.

Така МОН иска да сложи ред в наплива и напрежението около записването на децата в първи клас в училищата със слава на “елитни“. За някои от тях родители се редят на няколкодневни опашки от ранни зори, други училища са решили проблема с електронен прием на документи, но как е извършено класирането все пак остава загадка.


Стаматов обясни, че районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения. “В същото време училищата трябва да удовлетворяват желанията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет“, посочи той.

Изискването за адресна регистрация в същия район, каквото сега съществува при приема в детски градини, обаче е причина за системни фалшификации и смяна на адресни регистрации без реално да се живее в квартала, само и само семейството да се сдобие със заветните точки, необходими за приема.

За да стане факт промяната общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности. Водят се разговори с големите общини София и Варна. От община Пловдив в петък също са изразили готовност и желание да въведат такава електронна система, каквото съществува за прием в детските градини. “Такава система съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко“, посочи Стаматов.


Той съобщи още, че тази година първокласниците са около 66 000 или с около 900 по-малко от миналата. 670 000 ученици и 90 000 учители ще влязат в класните стаи на 15 септември в 2 450 училища. Все още продължават ремонтите в 16 училища в София и 17 в страната.

Стаматов съобщи, че през новата учебна година три випуска ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование основно образование ще се завършва след седми клас. Учениците, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?