МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември

В този период времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън, смята министър Денков

Първи учебен ден. Снимка: БГНЕС-архив

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-и. Това заяви в предаването на БНТ "Денят започва" министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15 септември докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

За да се измести началото на учебната година, обаче, е необходима и промяна в закона.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Денков повтори, че не може да посочи дата за връщането на големите ученици, докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на Българския Червен кръст.

Досега Министерството на здравеопазването е поръчало около 4.2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има едва 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до 3 декември.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изключително обнадежден от проведената дискусия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?