МОН обяви графиците за присъствено и онлайн обучение

Уроците ще се редуват 1-2 седмици в клас и 1-2 седмици онлайн

Снимка: Архив

Министерството на образованието и науката е спуснало до директорите на училища варианти на графици за редуването на присъсвено и онлайн обучение.

Това е най-новата стратегия на министерството за работа в пандемичната обстановка с цел едновременно да се реагира на броя на заболелите от Covid-19, но и да не се блокира изцяло присъственият учебен процес до Коледа.

От трите, разпространени от МОН варианти за график, е видно, че идеята е 1-2 седмици присъствено обучение да се редуват с 1-2 седмици онлайн уроци. Като цяло, по-големите ученици ще могат да прекарат най-много време вкъщи, а най-малките най-често ще посещават класната стая.

При първия вариант учениците от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение. До Коледа най-много в онлайн среда ще учат 6, 11 и 12 клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи.

Вторият вариант за график предвижда онлайн уроците да са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. При този вариант най-много в онлайн среда ще учат 6, 9, 10 и 11 клас.

При третия вариант всички ученици от 5 до 12 клас ще учат равен брой дни в онлайн среда и присъствено обучение – 50:50.

Очаква се във вторник трите варианта да бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от образователното министерство. Решението ще влезе в сила на 27 ноември и ще важи до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок.

Очакванията са всяко училище да взима само своите решения. Задължително условие е всяко дете да присъства в клас, но без да стават струпвания на големи групи от ученици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?