МОН отчете по-добри резултати на матурите тази година

МОН отчете по-добри резултати на матурите тази година

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните, отчетоха в сряда от Министерството на образованието. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език.

Нараснал е броят на отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 г. техният брой е бил 9716.

Почти двойно е намалял броят на младежите с две слаби оценки – от 2325 през 2016 г. той е паднал на 1228. Наполовина са паднали и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190. Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882.

Средната оценка по български език и литература е Добър (4.13), а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – Добър (4.38) По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия.

Увеличава се количеството на зрелостниците, които създават текст.

Разделянето на модули не е оказало влияние върху резултатите, сочи анализът на МОН. След по-задълбочени анализи по региони ще се обмисли оптимизацията на времето за решаване на отделните модули, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. В почти всички региони средният брой точки на втория държавен зрелостен изпит е по-висок от този на изпита по български език и литература. Най-много са увеличили успеха си по български език и литература спрямо миналата година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е нарастването на успеха в Ямбол и Силистра.

По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5.01, а на втората – 5.20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3.79 по български език и литература и 3.89 на втория държавен зрелостен изпит. Резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата.

Най-добре по български език и литература са се представили учениците от 91-ва Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“. Техният среден успех е Отличен (5.66). Следват 73 СУПЧЕ “Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ “Мигел де Сервантес“ със среден успех Отличен (5.59). В челната десетка по успех, освен столични училища, има и две гимназии от Пловдив, както и Профилирана езикова гимназия “Екзарх Йосиф I“ от Ловеч, която се появява за първи път в топ 10. Най-висок успех от втората матура са постигнали възпитаниците на Американския колеж в София – Отличен (5.84). Следват Първа английска езикова гимназия с резултат Отличен (5.83) и ЧГХЕП “Д-р Васил Златарски“ с Отличен (5.74).

Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, среден 3 се поставя при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки. Едва 18 зрелостници са получили максималния брой срещу 131 миналата година. Един е абитуриентът, който е събрал 100 точки и по двата предмета. 0 точки са получили 15 зрелостници, а през 2016 г. с такъв резултат са били 59 души. Няма ученик с 0 точки и на двата изпита.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?