МОН предлага бизнесът да “осинови” по една гимназия по туризъм

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев (НДСВ) посъветва туристическия бизнес у нас да “осинови” по една професионална гимназия, която обучава кадри за този бранш. Той предложи това на председателя на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова (НДСВ).

“Осиновяването” е едно от възможните решенията на проблема с липсата на добре подготвени кадри за туризма, каза Вълчев след срещата в четвъртък. През последните години туристическата гилдия се оплаква от недостиг на работна ръка. Общоизвестен факт е, че много от специалистите в бранша заминават в чужбина, тъй като заплатите у нас са в пъти по-ниски.

По време на разговора просветният министър е предложил работодателите в туристическия сектор да поемат грижата за някои от професионалните гимназии по туризъм, като помагат за поддръжката на материалната база в училището или дават стипендии на най-добрите ученици.

Освен това работодателите могат да разработят и стажантски програми, както и курсове за допълнително обучение, обясни Вълчев. Ако бизнесът смята, че учебните програми са остарели и имат нужда от подобрения, ние сме готови за съдействаме, допълни той.

Предложението е добро, тъй като ако бизнесът реши да създаде своя гимназия, това ще излезе доста по-скъпо, отбеляза Крушкова.

По думите ѝ ако заплатите в сектора се увеличат, това със сигурност би задържало повече кадри у нас. Няма логика да построиш хотел за 10 милиона и да не дадеш 100 хиляди лева за обучение на персонала, коментира Вълчев.

 

Образователното министерство подготвя и нова наредба за ученическите екскурзии, като основните акценти в нея ще бъдат ясни до месец.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?