МОН предлага увеличаване броя на учебните седмици или по-дълга учебна година

Ваня Кастрева. Снимка: БГНЕС

Увеличение на броя на учебните седмици или по-дълга учебна година, предлага Министерството на образованието и науката . Предложението се съдържа в представен в петък за обществено обсъждане проект за стандарта за учебния план.

Новите моменти в учебния план са свързани с увеличаване на броя на учебните седмици и това предложение на МОН ще се обсъжда публично в следващите две седмици, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Тя отбеляза, цитирана от БТА, че се предлага за учениците от първи до четвърти клас учебните седмици да са 34, за учениците от пети до 11-и клас - 36 седмици, а за 12-и клас - да се запазят 31 учебни седмици.

Проектът за учебния план предвижда учениците от първи до четвърти клас да завършват учебната година на 15 юни, а останалите ученици, без 12-ти клас, ще завършват на 30 юни, обясни Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че по този начин МОН се стреми да преодолее негативния факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия, но и да се даде шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от втори до четвърти клас в края на май. От пети до седми клас се учи до 15 юни, а от осми до 11-и клас - до 30 юни.

Ваканциите са в графика на учебното време и ще се определят със заповед на министъра на образованието и науката, каза заместник-министър Кастрева. Тя припомни, че през настоящата учебна година беше направена първата промяна за по-дълга ваканция между двата учебни срока и тя ще е една седмица. 15 септември остава за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона, и в него се посочва, че продължителността на учебната година е 12 месеца, обясни Кастрева.

Тя съобщи, че предприемачеството ще е един от новите предмети в училище, който ще е интегриран. Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които се предлага да започнат от трети клас, но много постепенно. За да може от трети до десети клас, включително, да няма прекъсване в обучението по информационни технологии, но съобразено с възрастта на учениците, обясни заместник-министър Кастрева.

Тя съобщи, че гражданското образование също ще е интегриран предмет, но като отделен учебен предмет ще започва в девети клас и ще продължава да се изучава до 12-и клас.

Не е вярно, че изкуствата се премахват от гимназиите, като изобразителното изкуство и музиката се запазват в гимназиалния етап - от осми до десети клас, включително, с 18 часа годишна натовареност, заяви Ваня Кастрева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?