МОН предупредило учителите да не вземат подаръци от издателите на учебници

МОН предупредило учителите да не вземат подаръци от издателите на учебници

Директорите на училища да не приемат спонсорства, подаръци, участия в семинари от издателства на учебници и учебни помагала. Това е предупредил министърът на образованието Красимир Вълчев с писмо до ръководителите на образователните институции. Според него в противен случай се изкривява процедурата по избор на учебници на училищно ниво.

Това каза министърът по време на парламентарния контрол в петък.

Министерството на образованието и науката (МОН) одобрява учебниците по даден предмет, но всеки учител преценява по кой точно учебник да преподава. Вълчев коментира, че е "факт, че едни издателства имат много по-голям процент на покритие - на обхват на учениците и на паралелките, отколкото други". Според него обаче процедурата няма да е по-обективна, ако Министерството на образованието и науката избира само по един учебник за даден предмет и всички деца учат по него.

Вълчев припомни, че министерството обмисля дебелите учебници да бъдат разделени на две части, за да не тежат в раниците на учениците. Той припомни, че за да станат по-леки чантите на децата се дава възможност на издателствата да правят учебниците двуцветни или черно-бели, за да може да се отпечатват на по-тънка и лека хартия.
Предизвикателство са учебните програми и качеството на учебниците, каза министърът.

Споделяне

Още от България