Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МОН се похвали, че е минимизирало риска от загуба на пари по научната програма

Ведомството ще спести 900 хил. лв. от директното набиране на оценители на проектите за научни центрове

2 коментара
МОН се похвали, че е минимизирало риска от загуба на пари по научната програма

При преговорите с ЕК Министерството на образованието е успяло да сведе до минимум риска от загуба на средства по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). В резултат на тези усилия ще бъде наложена финансова корекция като процент не от цялата договорена сума по програмата до момента - 334 млн. лв., а като процент от 42.6 млн. лв. - договорените средства по процедурите за интеграция в детските градини и училищата и за докторанти и постдокторанти. Конкретният размер на финансовата санкция ще бъде определен след повторна оценка на 60 проекта, избрани на случаен принцип. При налагането на финансова корекция сумата ще трябва да бъде платена от националния бюджет вместо с евросредства.

Това отчете екипът на служебния образователен министър Николай Денков в четвъртък при представянето на напредъка по оперативната програма.

Денков отчете като успех и това, че оценката на проектите за научни центрове по програмата от индивидуални оценители ще струва два пъти по-малко, отколкото ако беше извършена чрез фирма-посредник, каквато бе първоначално обявената процедура. Така ще бъдат спестени около 900 000 лева.

Плащанията по оперативната програма за наука бяха застрашени от спиране заради нередности в управлението ѝ, установени по време на проверка от Европейската комисия, извършена от 24 до 28 октомври 2016 г.

Основна критика бе, че министърът на образованието е едновременно и ръководител на управляващия орган на програмата, което е свръхконцентрация на власт. Това стана повод за поредица от взаимни обвинения между служебния министър Николай Денков и бившия образователен министър Меглена Кунева, на която той бе заместник до април миналата година и напусна поради различия с нея. В началото на мандата на служебното правителство двамата многократно си прехвърляха отговорността за проблемите на програмата, като тя твърдеше, че те са заложени от него, докато е бил ресорен заместник-министър, а той – че са настъпили след неговото напускане заради отказа на Кунева и новия ѝ екип да се вслушват в съветите му.

В края на служебния мандат извършените плащания по програмата са с 20% повече в сравнение с началото на февруари 2017 г. Към днешна дата те са 48.2 млн. лв. За същия период договорените средства са 334.5 млн. лв. или с 3.3% повече спрямо февруари т.г.

Провалената обществена поръчка пести 900 хил. лева за оценяване на проекти

Денков отчете, че оценката на научните проекти по програмата от индивидуални оценители ще струва два пъти по-малко, отколкото, ако беше извършена чрез фирма-посредник. Оценката от учени, набрани чрез директен подбор, ще струва 900 хил. лв., сочат изчисленията на управляващия орган на програмата. Фирмата-посредник, която би спечелила спряната от МОН обществена поръчка за оценяване на научните проекти, щеше да получи 1.8 млн. лв.

Обществената поръчка за избор на международни оценители на проектите за научни центрове по оперативна програма "Наука" бе прекратена през февруари, тъй като явилите се кандидати не бяха предложили компетентни учени, които да оценяват подадените проекти.

За да не губи време, което би коствало загуба на средства по програмата, екипът на МОН реши да не обявява нова обществена поръчка, а да започне друга допустима процедура за директно набиране на учени-оценители. Оценката бе разделена на два етапа - административната допустимост на проектите се извършва от комисия от юристи, сформирана от управляващия орган, а същността на проектите ще се оценява от международните оценители.

Преди дни стана ясно, че над 400 учени от цял свят са подали заявления за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност.

"Спирането на обществената поръчка за фирма-посредник при оценяването на научните проекти и обявяването на централизиран конкурс за индивидуални оценители не доведе до никакво забавяне на процедурите", увери министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

До 18 май 2017 г. трябва да бъде готов списъкът, в който 405-те индивидуални кандидати за научни оценители ще бъдат подредени по обективна методика според съответствието им с високите наукометрични изисквания на конкурса.

До края на май с тях ще бъдат подписани договори и те ще бъдат разпределени в оценителни комисии. За 1 и 2 юни е предвидено обучението им за работа с информационната система, в която ще се оценяват проектите. Същинската оценка ще се извърши от 5 юни до 20 юли. Планирано е договорите с победителите в конкурса да бъдат сключени до края на септември.

"За трите месеца на служебния кабинет МОН отбеляза съществен напредък по отношение на всички предварителни условия за реализация на оперативната програма", отчете ресорния заместник-министър Ваня Стойнева.

Кабинетът гледа Стратегията за научните изследвания на 3 май

Стратегията за развитие на научните изследвания, която е предварително условие на ЕК за изпълнението на програмата, ще бъде представена за одобрение в Министерския съвет на 3 май, след което ще бъде внесена за приемане в Народното събрание.

Подготвен е за съгласуване с ЕК вариант на Национална пътна карта за научна инфраструктура. До дни той ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Готова е диагностиката на научната апаратура и оборудване.

Анализът е изпратен за окончателно съгласуване с ЕК. Той ще бъде използван за разработване на документацията за Регионалните научни центрове, финансирани от оперативната програма.

Разделение на отговорностите

МОН отчете, че е провело интензивни преговори с ЕК и е предприело конкретни мерки по забележките в предварителния доклад от одитната мисия на ЕК от октомври 2016 г. по управлението и изпълнението на оперативната програма в сферата на образованието.

Съгласувано с ЕК са били разделени отговорностите на ниво зам.-министри. Министърът делегира функции на заместник-министрите за училищно образование и за висше образование и наука, които да представляват МОН при подготовката, подаването и изпълнението на проекти по програмата. Отделен заместник-министър ръководи управляващия орган - Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми".

С одобрението на ЕК са били разработени указания на управляващия орган за сформиране на екипите за организация и управление на проекти, отчитане на разходи за възнаграждения и други. Подготвени са вътрешни правила на МОН за избор на експерти, които да бъдат включени в екипите за организация и управление на проекти, изпълнявани от МОН. Бил е анализиран капацитетът на МОН да изпълнява проекти. Екипите на проектите са били оптимизирани и с тях бяха проведени две обучения.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Авакум Захов
    #2

    Авторът пропуска да отбележи, че по поръчката за оценител има победител, т.е. комисията е предложила сключване на договор. Възложителят обаче не харесва победителя, и решава да покани физически лица за оценители. Прекратяването на поръчката е обжалвано и КЗК се произнася в полза на жалбоподателя. А внушенията, че в офертите в поръчката не били предложени учени за оценители, са абсурдни. В пенсклуба, пардон в БАН, има достатъчно професори, които нищо не разбират от проекти. Освен това почти всички които отговарят на изискванията в конкурса за оценители, са в конфликт на интереси.

  2. LoudSpeaker
    #1

    Браво Ваня, браво Стойнева

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам