МОН се съсредоточава върху закона за средното образование и стратегията за висшето

Анелия Клисарова и Иван Модев. Сн. БГНЕС

Законът за средното образование и стратегията за висшето ще бъдат основните задачи в работата на образователното министерство през следващата година. Това обяви министър Анелия Клисарова на конференцията, посветена на края на европейската програма "Учене през целия живот" в четвъртък.

Просветният министър припомни, че проектозаконът за училищното образование е почти готов и в началото на годината се очаква да се предостави за обществено обсъждане. Според Клисарова, в процеса на работата по него са възникнали много дискусионни въпроси за учебните планове, учебното съдържание, разпределението на учебните предмети.

"Ще има доста да поработим", каза тя и обясни, че ще се провеждат повече обсъждания, "защото иначе ще кажат, че го налагаме, а ние искаме да го приемаме, а не да го налагаме".

По думите на Клисарова, "основното нещо, по което няма спор" в документа, са степените в средното образование – начално до 4-и клас, основно до 7-и и после гимназия.

Очаква се през втората половина на януари да бъде свикан Съветът на ректорите, за да се обобщят предложенията по стратегията за работата на университетите.

Клисарова подчерта важността да има добра връзка между висшето образование и бизнеса и даде пример с четири магистърски програми в Техническия университет, които са поръчани от бизнеса и изготвени заедно с него, за да отговарят на нуждите му. Лабораториите за обучение по тези програми са финансирани с европейски средства и с пари от фирмите, обясни министърът.

Със 100 млн. евро са финансирани 3500 проекта за "Учене през целия живот"

100 млн. евро са били усвоени у нас от 2007 до 2013 г. по най-голямата европейска програма за образование "Учене през целия живот", съобщи директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Иван Модев па заключителната конференция по програмата. С тези пари са били финансирани над 3500 проекта.

За петте години в обучения по програмата са се включили 20 хил. ученици и 15 хил. преподаватели от средното образование, както и над 10 хил. студенти и пет хиляди преподаватели от 31 университета, каза още Модев.

Програмата е от изключително значение за нас, защото тя показва реално как можем да привлечем хора от детската градина до средна възраст да участват в един процес, в който да се обучават не само на умения и знания, но и на човешки отношения, коментира Анелия Клисарова.

Тя отбеляза, че "международният опит на Центъра за развитие на човешките ресурси ще бъде изключително полезен" при извършването на промените в Закона за професионалното образование, при обсъждането на проектозакона за училищното образование и стратегията за висшето.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?