МОН ще чака съдът да се произнесе за ректора на Стопанската академия

МОН ще чака съдът да се произнесе за ректора на Стопанската академия

Министерството на образованието не смята на този етап да се намесва в казуса с оспорвания избор на ректор на Стопанската академия в Свищов, стана ясно в понеделник. В края на миналата седмица за ректор на академията беше избрана 35-годишната проф. Теодора Димитрова, доскорошен заместник-ректор на висшето училище, смятана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов, чието управление беше белязано от поредица скандали.

Според преподаватели самата процедура по избора е незаконосъобразна, тъй като е обжалвана в съда и до окончателното му произнасяне, тя трябваше да бъде стопирана.

Адамов обаче не се съобразява със становищата на съд, прокуратура и образователното министерство и изборът се проведе.

Преподаватели в академията оспорват този избор, но междувременно настояват просветното министерство да се намеси и да назначи служебен ректор за срок от шест месеца.

"Това, което казва законът, е, че когато е задвижена съдебна процедура, единственият, който може да каже дали изборът е легитимен, е съдът – може да изчакаме, може и МОН да се намеси”, заяви в понеделник пред бТВ зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Той уточни, че има четири възможности за назначаване на служебен ректор, но сегашният случай не влиза в нито една от хипотезите.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?