МОН ще възпитава учениците в ценности с нова стратегия

1.5 млн. лв. ще отидат за стипендии за младежите, включени в дуално обучение

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието е разработило национална стратегия, за да наблегне не само на образователната, но и на възпитателната функция на училището, съобщи в понеделник министър Красимир Вълчев на конференция "Ценности и образование".

Младежите ще бъдат възпитавани в ценности, по които има обществен консенсус. Това са например толерантност и уважение, нравствени ценности, граждански и патриотични ценности. В стратегията са заложени също трудовото възпитание, възпитанието в дисциплина и отговорност, дори и естетическото възпитание, каза министър Вълчев.

"Добрата новина е, че имаме един пакет, набор от ценности, за които има относителен обществен консенсус и в тях трябва да възпитаме децата си", коментира той.

С проекта на Стратегията за възпитателна работа, която е разработена от учители, експерти и социални партньори, МОН се надява да провокира разговор в какви ценности искаме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които осъществяваме тази възпитателна работа. Ефектите от образованието и възпитанието на децата и учениците са едни от най-важните за развитието на обществото, смята Вълчев.

По думите му възпитателната дейност е непрестанно взаимодействие между семейството и училището и държавата и семейството. „Част от въпросите в стратегията са за тези въпроси, за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето“, обясни Вълчев.

Предвидени са 1.5 млн. лв. за стипендии на учениците от дуалната форма на обучение за 2019 г., каза още Красимир Вълчев. Той добави, че за първи път са гласувани средства за стипендии на учениците от дуалното обучение. Предвижда се средствата да се увеличават, но на този етап учениците не са толкова много.

Предстои да започне и проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ДОМИНО 2, който ще създаде допълнителни условия за разширяване на дуалното обучение. Според Вълчев добрата новина е, че се увеличават учениците, паралелките и работодателите, включени в дуалната форма на обучение. Министърът изрази увереност, че ще продължи политическият консенсус за разширяване на дуалната форма на обучение.

"Дуалната форма на обучение е възможност да върнем част от позагубената репутация на професионалното образование", каза Вълчев. Той заяви, че днес пазарът на труда показва, че позициите, които изискват професионално образование и професионално техническо образование, ще са с най-висок ръст на доходите и с най-голямо търсене. Затова трябва да мотивираме повече деца да се включат в професионалното образование, смята министърът.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?