МОН въвежда критерии за учителските заплати

МОН въвежда критерии за учителските заплати

От средата на годината учителските заплати ще се определят по нови критерии, съобщи във вторник министърът на образованието Даниел Вълчев. Той подчерта, че от тук нататък учителската заплата ще върви само нагоре, но все още не е определена каква ще е разликата между най-ниските и най-високите възнаграждения.

Според подготвяната националната програма за развитие на средното образование, заплатите ще бъдат диференцирани и ще се определят по 10 изисквания, но само част от тях ще могат да се въведат от по-рано. Следващата седмица програмата ще бъде внесена за одобрение в Министерския съвет, уточни Вълчев.

Според предлаганите критерии учителските заплати ще се определят от резултатите на учениците от националните изпити, които предстои да се въведат, съпоставката между текущите оценки и оценката от тези изпити.

Възнаграждението на преподавателите ще зависи и от работата с призьори в олимпиади или ученици със специфични образователни потребности. Като критерий са опеделени владеенето на езици, работата с компютър, оценката на родители и ученици, както и общата оценка на качеството на обучение в рамките на дадено училище.

Не става въпрос учениците да пишат оценки на учителите, обясни министър Вълчев и допълни, че начинът за образуването на тази оценка ще бъде обсъден с учителите. Като критерии ще се използват и запълнеността на паралелките и качеството на обучение в съответното училище.  

В началото оценката на учителския труд ще бъде правена от съответните директори на училища.

В програмата са предложени два варианта за прилагането на критериите - от училищните настоятелства или от училищни съвети, които трябва да се създадат, каза Даниел Вълчев. При всички положения при определянето на учителските възнаграждения ще има граждански контрол.

Диференцирането на учителските заплати беше едно от нещата, с които се ангажира Министерството на образованието и науката по време на учителската стачка в края на миналата година. Все още не е ясно как ще реагират синдикатите.

Споделяне

Още от България