Монако се сбогува с принц Рение Трети

Монако се сбогува с принц Рение Трети

Политици и сановници от цял свят присъстваха на погребалната меса, която бе отслужена за принц Рение Трети в петък по обед в катедралата в Монако, предаде Би Би Си.

Най-дълго управлявалият европейски монарх почина на 6 април, на 81-годишна възраст, след продължително боледуване.

Ковчегът с тленните останки на Рение Трети бе понесен от двореца в катедралата от 10 карабинери, според предсмъртното желание на принца. Това стана под звуците на 36 топовни изстрела, с които по традиция се отбелязва смъртта на член на семейството. Траурната процесия от близките на починалия монарх и високопоставени представители на княжеството премина пеша разстоянието от 200 метра между двореца и катедралата. Лакеи водеха на каишка кучето Один, подарък на принц Рение по случай 50-та годишнина от възкачването му на престола.

Обвитият в знамето на Монако с герба на принца ковчег бе положен върху виолетов балдахин, цвета на погребалните церемонии в християнската традиция. Френският писател Морис Дрюон прочете думи на Свети Павел за възкресението. По време на месата звучаха грегориански песнопения, а в края филхармонията на Монте Карло изпълни две произведения на Бах.

Месата продължи час и половина и бе отслужена от архиепископа на Монако Бернар Барси, петима епископи и десетина свещеници. На службата присъстваха около 800 души, сред които френският президент Жак Ширак, кралят на Испания Хуан Карлос и британският принц Андрю.

Според Ройтерс на службата са присъствали и представители на кралски и царски фамилии от България, Саудитска Арабия, Дания, Египет, Гърция, Бахрейн и Япония. По предварителни информации се очаква на погребението да бъде княз Кардам, син на българския премиер Симеон Сакскобургготски.

Децата на принц Рение - Албер Втори, Каролин и Стефани седяха отдясно на хора. Отляво бяха децата на Каролин - Андреа, Шарлот и Пиер, посочва АФП.

Рение Трети бе погребан до съпругата си – холивудската звезда Грейс Кели, трагично загинала в автомобилна катастрофа през 1982 г.

Споделяне

Още от Свят