Монаси с петиция срещу незаконно строителство край манастир

Монашеското братство на манастира "Св. вмчк. Георги" край Хаджидимово настоява в петиция до институциите да се спрат незаконни според него строителни дейности край светата обител.

Петицията, публикувана в интернет и цитирана от БТА, е адресирана до президента, премиера и председателя на парламента, до  омбудсмана и медиите.

Незаконните строителни дейности според авторите на петицията включват изграждането на хотел, ресторант и басейн пред входа на манастира.

"Манастирът "Св. вмчк. Георги" край град Хаджидимово е от векове на тази територия, която е избрана неслучайно за неговото изграждане", се казва в петицията. Той е отдалечен от населеното място с цел да се постигне уединение, необходимо за молитвения живот на обитателите му. В нормата на чл. 171 т. 27 от устава на Българската православна църква - Българска Патриаршия, е предвидено задължение на манастирските управления "да се застъпват пред компетентните органи да не се откриват около манастира и на разстояние по-близо от 500 метра търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция".

В петицията се твърди за нарушения при даването на разрешение за строителните дейности и се настоява "органите на местната и държавната власт, от които зависи санкционирането на извършващите се незаконни действия в непосредствена близост до манастира "Св. вмчк. Георги", да упражнят ефективно предоставените им правомощия, за да бъде защитена светинята".

Споделяне

Още от България