"Монд": Пак гонят роми от Франция, но тихомълком

"Монд": Пак гонят роми от Франция, но тихомълком

Роми отново са гонени във Франция, но тихомълком, пише във вторник френският вестник "Монд", цитиран от БТА.

Реакциите посред лято са слаби, две години след вълната от емоции, породена от подобна кампания на Париж, подчертава "Монд" и задава въпроса на какво се дължи сегашното мълчание.

Вестникът припомня, че в последните дни бяха изгонени роми от лагери в Лил, Лион и Париж. Първи чартърен полет с 240 румънски роми излетя към Румъния на 9 август. Но последваха само слаби реакции на леви парти и на някои  френски неправителствени организации. Те смятат, че с тези действия президентът Франсоа Оланд нарушава предизборното обещание да не гони ромски семейства, без да им е предложено ново място за настаняване.

Според в. "Фигаро" обаче реакцията на асоциациите за защита на ромите е адекватна и поражда главоблъсканици за министъра на вътрешните работи Манюел Валс. Асоциациите твърдят, че във Франция има истински лов на роми. Манюел Валс отвръща, че не преследва ромите и изтъква, че иска да се разграничи от ерата на Саркози, но не и като се откаже от известна твърдост.

Очаква се след лятната ваканция министерството на вътрешните работи да предложи реформи във връзка с ромските лагери и тяхното разтурване, допълва "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа