"Монди" ще инвестира 600 млн. евро в нов завод в България

Световният лидер в производството на хартия притежава предприятието в Стамболийски

Световният гигант в производството на хартия и опаковки от нея "Монди Груп" (Mondi Group) ще инвестира 600 млн. евро в изграждането на нов завод в България. Това съобщи Министерството на икономиката след среща на зам.-министъра Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на Българска агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев с техническия директор на "Монди" Кристиян Скилих.

От съобщението на икономическото министерство не става ясно дали ще строят втори завод на ново място или ще разширят предприятието си в Стамболийски, на което са собственици от края на 2006 г. Досега компанията е инвестирала над 12.3 млн. лв. в модернизацията му, става ясно от финансовия отчет на дружеството за 2016 г.

Новият проект на "Монди" у нас ще се счита за приоритетен и така дружеството ще може да се възползва от мерките и стимулите, които предлага Законът за насърчаване на инвестициите, е посочено в съобщението на икономическото министерство.

Освен новата инвестиция на срещата в икономическото министерство са били обсъдени и възможностите за разширяване на производството на компанията у нас.

Компанията "Монди" е най-големият в света производител на натронова хартия и хартиени опаковки. Създадена е през 1967 г. Приходите ѝ за 2017 г. възлизат на над 7 млрд. евро, което е ръст от 7 на сто спрямо година по-рано. Печалбата ѝ преди данъци e 887 млн. евро и се увеличава с 5% спрямо 2016 г.

"Монди Груп" има производствени мощности в 31 страни, в които работят над 26 хиляди души. Основните ѝ производствени единици са разположени в Централна Европа, Русия, Северна Америка и Южна Африка. Акциите на компанията се търгуват на борсите в Лондон и Йохнесбург. Собственик на компанията е англо-американска група, а изпълнителен директор е Александер Криклер.

На българския пазар "Монди Груп" стъпва през 2006 г., когато купува завода за целулоза и хартия в Стамболийски, който е създаден през 1952 г. Това става чрез публичен търг, проведен от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, за активите притежавани от компанията "Целхарт".

Дъщерното ѝ дружество у нас се нарича "Монди Стамболийски“ ЕАД. То е собственост на регистрираната в Холандия компания "Монди Пекиджинг Пейпър", което е част от англо-американската група.

През 2009 г. заводът в Стамболийски временно спря работа заради финансовата и икономическата криза и натрупа загуба от 90 млн. лв. Две години по-късно беше възстановена нормалната работа на предприятието и приходите му достигнаха над 100 млн. лв. и оттогава растат нагоре.

За 2016 г. "Монди Стамболийски" отчита оборот от над 146 млн. лв. Основната част – над 125 млн. лв., са от продажбата на 101 тона крафт хартия на пазари в целия свят. От продажбата на електроенергия приходите са над 18 млн. лв.

Нетната печалба на дружеството е 29.3 млн. лв. за 2016 г. и нараства с над 2 млн. лв. спрямо година по-рано.

Разходите за персонала са над 8.1 млн. лв. и през последните години заплатите на работниците се увеличават средно с около 3% годишно. За възнагражденията на директорите и управленския борд са отишли над 1.3 млн. лв. за 2016 г.

През последните години жителите на Стамболийски се оплакваха, че заводът за производство на целулоза и хартия редовно ги обгазява. За това на няколко пъти бяха налагани санкции на предприятието от Районната инспекция по опазване на околната среда.

Споделяне
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?