"Монди" ще инвестира 600 млн. евро в нов завод в България

Световният лидер в производството на хартия притежава предприятието в Стамболийски

Световният гигант в производството на хартия и опаковки от нея "Монди Груп" (Mondi Group) ще инвестира 600 млн. евро в изграждането на нов завод в България. Това съобщи Министерството на икономиката след среща на зам.-министъра Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на Българска агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев с техническия директор на "Монди" Кристиян Скилих.

От съобщението на икономическото министерство не става ясно дали ще строят втори завод на ново място или ще разширят предприятието си в Стамболийски, на което са собственици от края на 2006 г. Досега компанията е инвестирала над 12.3 млн. лв. в модернизацията му, става ясно от финансовия отчет на дружеството за 2016 г.

Новият проект на "Монди" у нас ще се счита за приоритетен и така дружеството ще може да се възползва от мерките и стимулите, които предлага Законът за насърчаване на инвестициите, е посочено в съобщението на икономическото министерство.

Освен новата инвестиция на срещата в икономическото министерство са били обсъдени и възможностите за разширяване на производството на компанията у нас.

Компанията "Монди" е най-големият в света производител на натронова хартия и хартиени опаковки. Създадена е през 1967 г. Приходите ѝ за 2017 г. възлизат на над 7 млрд. евро, което е ръст от 7 на сто спрямо година по-рано. Печалбата ѝ преди данъци e 887 млн. евро и се увеличава с 5% спрямо 2016 г.

"Монди Груп" има производствени мощности в 31 страни, в които работят над 26 хиляди души. Основните ѝ производствени единици са разположени в Централна Европа, Русия, Северна Америка и Южна Африка. Акциите на компанията се търгуват на борсите в Лондон и Йохнесбург. Собственик на компанията е англо-американска група, а изпълнителен директор е Александер Криклер.

На българския пазар "Монди Груп" стъпва през 2006 г., когато купува завода за целулоза и хартия в Стамболийски, който е създаден през 1952 г. Това става чрез публичен търг, проведен от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, за активите притежавани от компанията "Целхарт".

Дъщерното ѝ дружество у нас се нарича "Монди Стамболийски“ ЕАД. То е собственост на регистрираната в Холандия компания "Монди Пекиджинг Пейпър", което е част от англо-американската група.

През 2009 г. заводът в Стамболийски временно спря работа заради финансовата и икономическата криза и натрупа загуба от 90 млн. лв. Две години по-късно беше възстановена нормалната работа на предприятието и приходите му достигнаха над 100 млн. лв. и оттогава растат нагоре.

За 2016 г. "Монди Стамболийски" отчита оборот от над 146 млн. лв. Основната част – над 125 млн. лв., са от продажбата на 101 тона крафт хартия на пазари в целия свят. От продажбата на електроенергия приходите са над 18 млн. лв.

Нетната печалба на дружеството е 29.3 млн. лв. за 2016 г. и нараства с над 2 млн. лв. спрямо година по-рано.

Разходите за персонала са над 8.1 млн. лв. и през последните години заплатите на работниците се увеличават средно с около 3% годишно. За възнагражденията на директорите и управленския борд са отишли над 1.3 млн. лв. за 2016 г.

През последните години жителите на Стамболийски се оплакваха, че заводът за производство на целулоза и хартия редовно ги обгазява. За това на няколко пъти бяха налагани санкции на предприятието от Районната инспекция по опазване на околната среда.

Споделяне

Още от Бизнес