Мондиал 2018: Русия крие неугледно село от чужденците с триметрова ограда

Сн. "Дождь"

Руските власти са издигнали висока ограда пред порутени постройки близо до тренировъчната база на френския национален отбор за Световното първенство по футбол, създавайки т.нар. Патьомкинско село, което да прикрива неугледната мизерия. Това разказва кореспондент на британския в. "Таймс" в навечерието на футболния шампионат, чийто домакин е Русия.

Жителите на село Глебовский близо до Москва една сутрин се събудиха, виждайки пред домовете си триметров метален екран. Хората са заявили пред независимия тв канал "Дождь", че входните им врати са блокирани от зелена ограда, която сега граничи с шосетата, които ще бъдат използвани от автобусите, които ще превозват френския отбор и журналистите по време на футболното първенство, започващо на 14 юни.

"Нас никой не ни е питал", споделя жена, пожелала името ѝ да не бъде съобщавано. "Администрацията реши да направи това – и готово. Добре че си бях вкъщи. Трябваше да си отворя вход и проход към градината", казва жената. Нейна съседка, представила се като Кристина, споделя: "Нас ни оградиха, като че ли сме ненормални хора. Защо скриват къщите? Къщите са такива, каквито са".

Руските власти не за пръв път се опитват да крият от гости неща, за които им е неловко. Посещенията на президента Путин по регионите често са съпроводени от отчаяни опити да бъдат приведени в ред, отбелязва "Таймс".

Колкото повече наближава футболният шампионат, който ще се проведе от 14 юни до 15 юли в 11 градове на Русия, толкова повече на тези места се въвеждат забрани и ограничения. Влизането в тези 11 градове вече е ограничено, полицията масово проверява жилища и задържа граждани без регистрация.

На остров Октябрский в Калининград, където освен стадиона има и жилищни сгради, е въведен специален режим – всички обитатели трябва да получат пропуски. Стадион "Глебовец", на който ще тренира националният отбор на Франция, е обграден със стена, а базата "Сатурн", където ще живее самият Роналдо, фактически е превърната във военен обект, предаде тв "Дождь".

Властите закриват руските градове не само за техните граждани и усилено се опитват да прикрият Русия от чужденците. Освен случая с издигнатата ограда около с. Глебовский, в Нижни Новгород са използвали друг начин, закривайки стари и занемарени сгради с фалшиви фасади, на които са изобразени красиви сгради. В центъра на Ростов е решено да се поставят 250 красиви банера, които да закриват грозни жилища.

Споделяне

Още от Мондиал 2018