Моника Маковей: Политиците най пречат за изчистване на съдебната система

Маника Маковея, архивна снимка БГНЕС

Да изчистиш която и да е правосъдна система в региона е най-трудната задача, но когато това стане, тя автоматично започва да чисти всички останали сфери - политика, бизнес и всички области от жизненоважно значение за една държава. Ако съдебната система е корумпирана, тогава всичко пропада. Това коментира бившият румънски правосъден министър Моника Маковей, която сега е евродепутат, пред бТВ в неделя. Тя заема поста от 2004 г. до 2007 г. и създава орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и успява да прати на подсъдимата скамейка румънски министри, депутати, олигарси.

Според нея най-голямата пречка за изчистване на правосъдната система са самите политици, които не искат тя да е чиста и почтена. "Те предпочитат да имат приятели съдии и прокурори, за да продължават с измамите и корумпираността си, без да бъдат наказвани", посочи Маковей. По думите ѝ всички усилия трябва да са насочени към подкрепата за почтените хора в системата, защото непочтените може да станат част от мрежа за влияние.

Бившият прокурор допълни, че не вижда логична причина да не се харесва румънския модел за борба с корупцията и каза, че "може просто да копирате законовите текстове, с които създадохме нашата Дирекция за борба с корупцията, да гарантирате правомощията, юрисдикцията и финансовата независимост на този орган".

"След това трябва да помислите за човека. Прокурорът, който ще оглави тази структура трябва да е най-добрият в страната, да е напълно независим от политиците и да няма допирни точки с тях. Така аз избрах главния прокурор тогава. Сложете един добър човек начело и той сам ще се огради с независими хора. Не е сложно", даде рецепта румънката.

"Вземете някого от гражданското общество. Аз дойдох оттам и нямах какво да губя. Не ми пукаше дали ще ме уволнят. Вземете някой такъв и го оставете да си върши работата. Забравете за политик. Подобни промени се правят от хора, които са далеч от политиката", допълни сегашният евродепутат.

Според нея проблемът с българската съдебна реформа не е в разделянето на Висшия съдебен съвет или в самия съвет. "Проблемът е, че във всяка колегия ще има хора, излъчени от парламента - шестима при съдиите и петима при прокурорите. За мен членовете на парламента никога, никога, никога не трябва да имат присъствие в този съдебен съвет. Имате си съдии, министър на правосъдието, главен прокурор, но никакви депутати", каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?