Моника Маковей прогнозира отслабване на борбата с корупцията в Румъния

Борбата с корупцията в Румъния ще отслабне, след като страната вече стана член на Европейския съюз, предупреждава румънският министър на правосъдието Моника Маковей в интервю за EUobserver, цитирано от БТА.

Само дни след като Румъния бе приета в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., Маковей каза, че политическата подкрепа за реформите видимо спада, парламентът и съдиите показват нежелание реформите да продължат, въпреки предупрежденията на Европейската комисия, казва Маковей. "Сега има по-малко ентусиазъм по отношение на мерките срещу корупцията", добавя тя.

Бивш активист в областта на правата на човека, Моника Маковей не е политически обвързана и се ползва с подкрепата на президента Траян Бъсеску, спечелил изборите през 2004 г. върху антикорупционна платформа. Маковей е високо ценена в Брюксел за това, че  успя да "разтресе" силно нереформираната съдебна система и да сложи край на ненаказуемостта на политическата класа в Румъния, представя ЕUovserver румънския министър на правосъдието.

Моника Маковей се оплаква пред изданието, че се чувства изолирана. "Мисля, че сред членовете на правителството и моите колеги в парламента никой не ме обича. Забелязах това, когато се приближавахме до датата на влизането (в Европейския съюз).

Когато тази дата стана сигурна, антикорупционните мерки станаха все по-нежелани и критикувани".

Моника Маковей приветства режима на мониторинг, наложен на Румъния от Европейската комисия, въпреки че страната вече е член на Европейския съюз. Според нея, "добре е да се запази контактът с ЕК и да има периодични доклади, за да е сигурно, че реформите ще имат "хепи енд".

Румънският министър на правосъдието смята, че "общественият натиск" от страна на Брюксел може да свърши работа по отношение на политическата класа в Румъния, която нямала желание за по-дълбоки реформи. "Нещата са съвсем ясни за мен: когато става дума за техните и на техни приятели имоти и авоари, за техните конфликти на интереси - когато всичко е лично, тогава те не се интересуват от нищо друго. Имаме политическа класа, която вече 16 години не е била разследвана, нито контролирана, нито подложена на стандарти. Те искат това да продължи", отбелязва Маковей.  

Споделяне

Още от Балкани