Прекратена проверка срещу съпругата на соцлидера е била възобновена

Моника Станишева не е разпитвана за Хохегер, но ще бъде

Главният прокурор оправда гафа си с полицията, а тя – със забавени отговори на МС

Моника Станишева не е разпитвана за Хохегер, но ще бъде

Съпругата на Сергей Станишев – Моника Станишева, опроверга официално думите на главния прокурор Сотир Цацаров от четвъртък, че е била викана за разпит в СДВР. От обясненията на държавното обвинение пред Mediapool стана ясно, че тя казва истината.

 

И уточниха, че разминаването трябва да бъде потърсено от столичната полиция, на която са били възложени процесуално-следствените действия.

 

Парламентарният секретар на МВР Тодор Пройчев пък коментира на свой ред пред Mediapool, че разпитът на Станишева действително не се е състоял, въпреки че е бил разпореден от прокуратурата, тъй като преди него трябвало да постъпят допълнителни данни от проверката, които обаче се забавили.

 

Отказът на СГП да образува разследване – отменен от горната инстанция

 

Последва и официално съобщение от пресцентъра на държавното обвинение, според което на 12 март т.г. Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила отказ на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство по корупционния скандал, добил популярност като "Хохегер".

 

"Апелативна прокуратура – София е установила, че СГП не е проверила твърденията за осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерски съвет и търговско дружество с едноличен държавен капитал", изясниха от държавното обвинение.

 

Става въпрос за проверката, образувана по сигнал на временната комисия в предишния парламент, занимаваща се с платените от кабинета "Станишев" 1.5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер, за да подобри имиджа на България в Европа. През март миналата година самата Станишева поиска от разследващите да проверят всички данни по случая и да излязат с постановление. Хохегер пък бе осъден в родината си за лъжесвидетелстване, но не във връзка с българския случай.

 

"На 14 април 2014 г. СГП възлага извършването на проверка по сигнала на Моника Йосифова. Наблюдаващият прокурор изисква да бъдат снети обяснения от всички лица, взели отношение по подготовката, сключването и изпълнението на договорите с фирма "Д-р Хохегер Комуникационсбератунг" ГМБХ – Австрия. Със същото постановление прокуратурата разпорежда да се изиска наличната документация от Министерски съвет за оправомощаване на длъжностни лица да сключват процесния договор", допълват от прокуратурата.

 

В съобщение изрично е подчертано - "при затруднения от страна на СДВР, да бъде потърсен наблюдаващият прокурор". Това очевидно не е станало. Освен това при възлагането на процесуално-следствените действия на столичната полиция е бил указан и едномесечен срок за изпълнението им, "считано от 14 април 2014 година".

 

Министерският съвет възпрепятствал действията на СДВР

 

По неофициална информация на Mediapool, освен разпит на Моника Станишева, на апелативната прокуратурата било указано да изиска от администрацията на Министерския съвет (МС) отговори на общо 15 въпроса, свързани с подписването на проверявания договор с Хохегер.

 

Вече близо два месеца МС не е изпратил отговорите. Това е възпрепятствало и разпита на Станишева, тъй като въпросите към нея трябвало да бъдат съобразени с получената информация.

 

Това развитие на казуса очевидно не е било известно на главния прокурор Цацаров, който преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък обяви, че съпругата на Станишев е била разпитана, "защото има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички твърдения.

Случайно или не, информацията за несъстоялия се всъщност разпит идва в момент, когато управляващата коалиция БСП – ДПС се разпада и сдава властта, а съпругът на Моника Станишева видимо губи позиции.

В отговор на въпрос защо проверката се влачи вече година и половина, главният прокурор заяви лаконично: "Вие искате от мен да действам като ръководител на движение на гара".

 

Станишева помоли медиите да направят справка в прокуратурата и МВР

 

Изказването на Цацаров провокира Станишева да разпространи своя позиция:"До момента не съм разпитвана нито по този, нито по какъвто и да било друг повод нито от СДВР, нито от следствените органи".

 

"Моля многоуважаемите медии да направят справка във въпросните институции в потвърждение на моето изявление. През 2013 година подадох лично сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса "Хохегер" с цел да изчистя името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за мен и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ПП ГЕРБ като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка", добавя Станишева.

 

От отвореното ѝ писмо става ясно още, че тя е запозната с отказа на СГП да образува разследване по скандала "Хохегер", но не знае, че Софийската апелативна прокуратура го е отменила на 12 март.

 

"Проверката по подадения от мен сигнал, както и по сигнала на ПП ГЕРБ, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че "…в конкретния случай – предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК", пише Станишева.

Споделяне

Още по темата

Още от България