Моника Йосифова поиска прокуратурата да я провери за договорите с Хохегер

Моника Йосифова. Сн. БГНЕС

Моника Йосифова, собственик на агенция "Актив груп" и приятелка на лидера на БСП Сергей Станишев, е внесла в понеделник искане до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на дейността ѝ като подизпълнител на двата договора с лобиста Петер Хохегер.

"Правя това, защото нямам намерение да позволявам да се тиражират лъжи и манипулации, свързани с мен и моята дейност от страна на недобросъвестни политици, които вярват, че всичко им е позволено. Правя това, за да защитя доброто си име от неоснователните нападки на доскоро овластени лица и постоянната политическа спекулация с темата", съобщи Йосифова в писмо до медиите.

"Независимо от факта, че Комисията "Хохегер" заседава близо седем месеца и написа заключителен доклад от 113 страници, в който нямa нито един укор или обвинение за извършена от мен нередност или нарушение в дейността ми като подизпълнител на два договора с д-р Хохегер, и към днешна дата, пет месеца след приключване дейността на комисията, вече бивши министри от подалото оставка правителство на г-н Борисов и депутати от ПП ГЕРБ, продължават да отправят публично тенденциозни и неоснователни изявления, които злепоставят доброто ми име в обществото", посочва Йосифова.

"Отправям искане за прокурорска проверка и на дейността на Комисията "Хохегер" и по-конкретно да бъде изяснено превишила ли е тя правомощията си в хода на своята работа, възлагайки на Национална агенция по приходите да извърши проверка на моята дейност, каквато функция парламентът и парламентарните комисии нямат и съответно подобна проверка е недопустима в ДОПК, както и да се провери превишила ли е от своя страна Националната агенция по приходите правомощията си, извършвайки подобна проверка и кои са лицата, носещи отговорност за това", пише Йосифова.

Тя смята, че прокуратурата трябва да я "защити от неоснователните нападки на овластените лица, след като установи дали аз или те са извършили нарушение".

През 2008 г. правителството на тройната коалиция нае лобистката компания на Хохегер за подобряване на имиджа на България в ЕС срещу хонорар от над 1.5 млн. лева. Хохегер от своя страна взема като подизпълнител агенцията на Моника Йосифова, като ѝ плаща 239 хиляди евро.

Моника Йосифова работеше активно с правителството на тройната коалиция, а преди това с кабинета на НДСВ. Агенцията ѝ спечели редица договори с министерства по обществени поръчки, както и по европейски програми, някои от които продължиха и при управлението на ГЕРБ, което обаче я атакува политически. Съмненията бяха, че значителна част от парите, приведени на агенцията за пиар дейности са отишли към партийните каси на БСП. Такива недвусмислени доказателства не бяха открити.

Моника Йосифова живее на семейни начала с лидера на социалистите Сергей Станишев. Двамата имат дъщеря.

Споделяне

Още по темата

Още от България