Проверка на "Биволъ" установи:

Моника Йосифова усвоява 60 000 евро от ЕП за сайт с лош софтуер и визия за 60 долара

Сайтът razberiep.eu, създаден по проекта "Как разбираме ЕП" от фирма на Моника Йософова, се оказа изработен с безплатния софтуер WordPress, а графичната му визия струва 60 долара, съобщи "Биволъ", който извършил своя проверка.

Посоченият сайт е част от проект за 118 720 евро, финансиран частично от Главна дирекция "Комуникация" на Европейския парламент за популяризиране на предстоящите европейски избори.

Европарламентът финансира 50% от сумата с грант, а другата половина е осигурена от изпълнителя на проекта "Актив Груп" ЕООД, дружество с едноличен собственик Моника Йосифова.

Другите части от проекта са организиране на конференция в Софийския университет и конкурс за детска рисунка. Финалът на проекта ще е непосредствено преди евроизборите, когато ще се проведе симулация на работата на Европейския парламент – "Европейският парламент на живо".

Според "Биволъ" използваната версия на WordPress 3.5.1 за направата на сайта не е актуална и има бъгове и уязвимости, става ясно от тестовете.

От Главна дирекция "Комуникации" категорично отхвърлиха съмненията за конфликт на интереси, породени от факта, че Моника Йосифова е съпруга на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Партията ще участва в разясняваните евроизбори.

Говорител на ЕП разясни, че проектът е получил много добра оценка от комисия, съставена от 6 независими специалисти, работещи в Европейския парламент, а Моника Йосифова не получавала възнаграждение по този проект.

"Биволъ" е поискал да види финансовите параметри на проекта с точните разчети: заплати за IT специалисти, хостинг, консумативи и др. Тази информация обаче се оказва засекретена според Главна дирекция "Комуникации". Тя се позовава на член 35 от Финансовите регулации на ЕП и член 21 от Правилата за прилагане на регламента, според които документи, "които не са станали публични, преди да се поиска достъп до тях, не могат да станат публични".

"Биволъ" припомня, че тази формулировка влиза в конфликт с Регламент 1049/2001, който дава право на всеки европейски гражданин да има достъп до всеки документ, произведен от европейските институции, като ограничаването на това право не може да става на базата на други регламенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България