Монополът на държавните пощи пада от 2013 г.

Монополът на държавните пощи пада от 2013 г.

България трябва да свали монопола върху обикновените писма от януари 2013 година, стана ясно в понеделник след обсъждането на проблема в Европейската комисия (ЕК). Бе постигнато съгласие членките, присъединили се към Евросъюза след 2004 година, да освободят пощенския си пазар след тази дата, докато за останалите  страни либерализацията влиза от януари 2011 година. От ЕК уточняват, че от правото за отлагателния двугодишен период ще могат да се възползват и част от старите страни-членки, които имат чисто географски проблеми, като много малка площ или територия, разпръсната върху острови.

Европейската комисия настояваше монопола върху универсалната пощенска услуга – т.е. обикновените писма под 50 грама, да отпадне още от началото на 2009 г., но повечето от страните–членки се възпротивиха на това предложение. Държавите са длъжни да предоставят универсалната пощенска услуга до всички граждани, независимо от тяхната отдалеченост. С тази дейност в момента са натоварени държавните пощенски дружества, които са компенсирани за загубите, които търпят за доставките в малките населени места.

Все още не е ясно как след отпадането на монопола ще бъде финансирано получаването на ежедневна поща от всеки европеец. Едно от предложенията е да се създаде фонд, в който всички действащи оператори да влагат средства.

До този момент само 8 страни-членки - Полша, Унгария, Словакия, Литва, Латвия, Кипър, Гърция и Люксембург, са проявили интерес към преходния период.

Споделяне

Още от Бизнес