Монополът на ДПС е най-вреден за самите турци

Монополът на ДПС е най-вреден за самите турци

Мит е монолитността на Движението за права и свободи, както е мит, че българските турци, особено в Родопите, са безропотно верни на партията на Ахмед Доган и не искат да гласуват за други политически сили. Това смята антропологът Антонина Желязкова, която от години работи върху междуетническите отношения в районите със смесено население в България. Пред БНР във вторник тя отхвърли опасенията на националистически формации от Кърджалийския регион, че Родопите са заплашени от “косовизация”, като подчерта, че се прави пресилена и тенденциозна драматизация на ситуацията.

“Почти всички политолози или с малки изключения коментираха в изборната нощ, че ако някой може със сигурност да заяви, че е победител в тези избори, това отново е ДПС, както се е случвало на предходни избори, но аз изобщо не мога да се съглася с тях”, каза Желязкова.

Според нея видимата криза в българските политическите партии не подминава и ДПС и доказателство за това са резултатите в община Ардино, където доминацията на ДПС е разрушена и общинският съвет ще се състои почти поравно от представители на движението и на партия “Новото време”, като и от двете партии избраните общинари са преобладаващо мюсюлмани. За Желязкова това е първата явна проява на кризата в ДПС.

“ДПС е в много тежка криза и тя се състои в това, че са се капсулирали изключително много. Не допускат абсолютно никакъв критичен глас нито вътре в партията, нито вън от партията”, каза тя и допълни, че от кризата в ДПС, противно на стереотипите, страдат предимно етническите турци, които гласуват за тази партия.

“Турците в регионите със смесено население още от времето на т.нар. “възродителен процес” през 1989 г. имат много висока политическа култура. Те са напълно наясно с политическия живот в България”, каза Желязкова, позовавайки се на многогодишните си наблюдения. “Ако нещо ги кара да гласуват все още монолитно за ДПС, това е страхът. От една страна, нито една от другите общонационални партии не заявява някаква специална политика на подкрепа към тях, от друга страна трябва да си дадем сметка, че в няколкото общини от Кърджалийска област, където ДПС управлява, нищо не се е променило в техния живот, защото там се управлява абсолютно еднопартийно. Тоест, турците в регионите със смесено население на много места живеят при една изключително стеснена демокрация”, обясни тя.

Работейки сред жителите на населени с турци райони, антроположката чува от хората, че "собствените ни наши ни върнаха във феодализма”. “Критиките към ДПС са именно от турците, които живеят в напълно доминирани от ДПС селища”, каза Желязкова.  

“Българите в смесените райони имат алтернатива – отиват в големия град или напускат района и се местят в друг. Но хората, които живеят по селата, няма къде да отидат и за тях остава липсата на всякаква перспектива нещата да се променят”, продължи тя и припомни, че в община Ардино има села, управлявани от кметове, сложени на тези постове още в началото на 80-те години.

Усещането на тези хора е, че така ще бъде вечно, каза Желязкова. Според нея те продължават да гласуват монолитно, като последната причина е, че са турци, а турците “правят така”. 

“Те гласуват монолитно, защото там се управлява еднопартийно, а когато има такова управление, тайна на вота, особено в малко село, няма”, посочи Желязкова. “В едно малко село на следващия ден след кметски избори бунтарите са ясни. Новоизбраният стар кмет е напълно наясно с десетте, 20 –те или 30-те семейства, които са се разбунтували и не са гласували или са гласували за друга политическа сила”.

Страхът от маргинализация в собственото село е първата причина да гласуваш за стария кмет, липсата на друга национално представена партия, която ще те защити, е другата причина, смята тя. Така хората, чиито бит не се е променил с нищо от 40-50 години насам, отиват и пускат бюлетините заради страха.

Според нея проблемът с ДПС е сериозен за етническите турци, а не за българите и колкото по-скоро останалите национално представени партии осъзнаят това, толкова по-скоро вредният монопол на ДПС в дадени региони ще бъда разчупен.

“Изведнъж една партия, която аз мислех в политическото пространство за доста маргинална – “Новото време”, се осмели и стъпи в регионите със смесено население. Вероятно причините са идеологически – да се даде рамо на българското малцинство. От партията вероятно не са осъзнали, че са очаквани и че всъщност дават рамо на местните мюсюлмани по-добре, отколкото местните турци или помаци”.

“В този смисъл аз намирам за изключително добро това, което се случи в Ардино. Оттам може да започне разчупването на модела , който държи в някаква мъртва хватка самите турци, не българите”, заключи тя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?