Монсанто се отказа от генетично модифицирано жито

Американската биотехнологична компания Монсанто се отказа от плановете си да произвежда първото в света генетично модифицирано жито поради негативната реакция на потребителите.

Монсанто обяви, че прекратява изследователската си програма, която продължава от шест години, след консултации с производители и търговци на жито.

Производителите казват, че генетично модифицираните жита ще подобрят реколтите и ще увеличат печалбите за фермерите, но потребителите вероятно ще отхвърлят това жито.

Това би навредило на износа от Съединените щати.

Чуждестранни търговци, включително от Япония - най-големия вносител на американско жито вече заявиха, че не са склонни да купуват генетично модифицираното жито, предаде Би Би Си.

Усилията на Монсанто ще бъдат вложени в генетично създадена соя и царевица, които могат да се използват за храна на животни или за гориво - продукти, които не са толкова пряко свързани с определена храна за хората.

Организациите, които се борят срещу генетично модифицираните култури, не скриха радостта си от новината, че Монсанто се отказва от производството на жито.

"Това е сериозна загуба за Монсанто, но е чудесна победа за потребителите и фермерите по целия свят, особено в Северна Америка", каза Рони Куминс, национален директор на Асоциацията на американските потребители на естествени храни.

Според него с това се поставя началото на края на генетично модифицираните култури като голяма сила в глобалното селско стопанство.

Пит Райли, активист на Приятели на Земята във Великобритания, определи случилото се като "световна победа" за потребителите и фермерите. "Това е нов финансов удар за Монсанто. Това ще спомогне за оттеглянето на този дискредитиран бизнес завинаги", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес