Монтират електронни бариери пред двореца Балчик

Три от входовете на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария и Ботаническата градина в Балчик ще бъдат оборудвани с електронни бариери, съобщи в сряда директорът на държавния културен институт "Двореца" Тошко Гяуров, цитиран от БТА. От края на юли в Двореца ще може да се влиза с един електронен билет за 10 лв, а не както и в момента – за два билета от по 5 лв., предлагани на две отделни каси.

Фирмата, която ще изгради съоръженията, ще бъде избрана чрез конкурс за възлагане на обществена поръчка, като подадените оферти ще бъдат отворени в края на юли. Стойността на поръчката ще е максимум 30 000 лв.

След като дълги години Министерството на културата и Софийският университет не успяха да си поделят ботаническата градина в Балчик, в края на май те се разбраха да я "ползват заедно". В Двореца и градината ще се влиза с електронния билет, издаван от една каса, а СУ и министерството ще си делят приходите по равно. Пустеещите 120 дка земя, които бяха спорни, ще бъдат обект на общи проекти, като се изключват вариантите за хотели, каквито се чуваха в публичното пространство.

"Двореца" посреща по 1000-2000 гости на ден, като в събота и неделя броят на туристите се увеличава почти двойно, а през миналата година комплексът е посетен от близо 1 000 000 души, съобщи Гяуров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?