Мораториум върху сделки с държавна земя искат собственици в Слънчев бряг

Мораториум върху сделки с държавна земя искат собственици в Слънчев бряг

Мораториум върху разпоредителните сделки с държавни земи на територията на Слънчев бряг ще поискат собственици на хотели в купрорта и туроператорски фирми. Това стана ясно в понеделник, когато бе представен новообразуваният инициативен комитет в защита на пясъчните дюни в комплекса. Председателят на сдружението Михаил Инджов, който е собственик на “Тиара бийч”, каза, че до дни ще оформят писмено искането си и ще го изпратят до премиера Сергей Станишев.

Под инициативата за запазване на пясъчните дюни в Слънчев бряг се подписаха от Съюза на българската туристическа индустрия, Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска камара (БХРА), Съюзът на собствениците в Слънчев бряг, туроператорските фирми “Некерман” ,”Томас Кук”, “ITS”,”Алма тур” и “Фърст чойс”. Към инициативата се присъединиха и природозащитниците “Екогласност”, Българска фонадация “Биоразнообразие” , Българско дружество за защита на птиците и “Зелени Балкани”.

Активизацията е породена от неофициалната информация, стигнала до собствениците на хотели на първата линия, че е постъпило искане за промяна на статута на 500 или 550 дка от пясъчните дюни, които са защитена територия, и включването им устройствения план на комплекса.

Според Михаил Инджов, апетитите за застрояване на тази територия датират от няколко години и те непрекъснато питат държавната администрация дали това е така, но и до този момент не са получили отговор.

Усилията на Mediapool да разбере дали тече каквато и да било процедура за промяната на статута на зоната, не се увенчаха с успех. Получената информация от официални и неофициални източници е толкова противоречива, че е трудно може да се каже дали са постъпили такива искания, задействана ли е някаква процедура и за каква площ става въпрос.

Самият председател на новото сдружение Михаил Инджов призна, че няма точна информация какво се случва. Но според него няма значение дали искането е за 550 дка, 550 кв. м или дори за 5 кв. м – важното било, че това искане нарушава законодателството в страната.

По време на самата пресконференция, журналист представи ксерокопие на писмо 53-00-1076 от 18.11.2002 година, подписано от изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Малина Стратиева. В него се иска изключване на територия от дюните пред почивната станция на Министерски съвет в Слънчев бряг, като се коригира концесионната граница на плажа.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) уточниха, че не са открили при тях заведено искане с такъв номер. А самата проверка на евентуалните искания за промяна на статута на територии в рамките на плажната ивица пред правителствената почивна станция ще им отнеме поне ден. 

Пред БНР Малина Стратиева потвърди изпращането на подобно искане, като го мотивира с писма, адресирани до “Слънчев бряг” АД, в което собствениците на хотели в тази зона са поискали да купят посочените терени. Причината според Стратиева е, че басейните на тези хотели попаднали в концесионната територия на плажа след приемането на застроителния план. Това е била прилежаща зона към техните обекти за приватизация по време на самата продажба и собствениците поискали да ги купят, коментира Малина Стратиева.

Според нея пясъчните дюни са станали изключителна публична държавна собственост след издаване на акт от МРРБ, определящ границите на концесионната територия на плажа. Те обаче се различават от тези, на които се е простирала първоначално концесионната територия, и от описаните в нотариалните актове на собствениците на хотелите. Стратиева каза, че такова искане е постъпило от собствениците на четири хотела, сред които тя изброи  “Амфора”, “Делта” и “Бургас”. От МРРБ обаче изпратили отговор, че искането не може да се удовлетвори.

Хотелиерите от Слънчев бряг остават скептични, защото през 2006 г. са сигнализирали МРРБ за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) на ресторант “Оазис”. Сигналът им е останал без отговор и малко по-късно на това място е построена апартмент – сграда “Оазис ВИП домове” от пловдивската "Галакси пропърти груп”. През юни тази година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към МРРБ спечели окончателно съдебната битка за обявяване за незаконно построени на три сгради върху плажа на Слънчев бряг, сред които е и “Оазис ВИП домове”. Останалите две  са прочутият хотел “Дюн” на застреляния преди две години Георги Илиев (ВАИ холдинг) и Апартаменти “Хевън” на  Георги Славов-Главата, който е син на взривения  Стоил Славов.

За “Дюн” и “Оазис” знаем, че там са били ресторанти с обособени парцели, коментираха учредителите. Друг е въпросът, че даже и да имало такива парцели частичното изменение на градоустройствения план вече е престъпление, коментира Инджов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?