Мораториумът върху вноските по кредитите ще се обяви в сряда

Влизането в чакалнята за еврото се отлага за 2021 г.

Димитър Радев

Временният мораториум върху плащането на вноските по кредитите на гражданите и фирмите, за който се разбра миналата седмица, се очаква да бъде обявен официално в сряда. 

Това стана ясно от интервю на управителя на Българската народна банка Димитър Радев пред Нова телевизия.

По информация на Mediapool мораториумът ще е частен, тоест ще е по инициатива на търговските банки.

Вноските се отсрочват, но не се опрощават

Гражданите и фирмите ще могат да не плащат вноските си по кредитите през следващите няколко месеца, без да има последствия за тях като например наказателни лихви, лоша кредитна история или предсрочна изискуемост на заема. Сумите обаче няма да се опрощават, остават дължими и по-късно ще трябва да се внесат, вероятно чрез промени в погасителния план. Затова хората, които имат възможност, е по-добре да продължат да обслужват задълженията си. 

За да се случи мораториумът у нас, българските банкови власти очакват решение на Европейския банков орган по въпроса как трябва да се третират кредитите по време на мораториума. ЕБО вече се произнесе, че те няма да се считат автоматично за необслужвани, а ще се разглежда индивидуалната ситуация на кредитополучателя.

"Това, което ще стане, е, че вероятно до сряда, Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", поясни управителят на БНБ.

"Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза управителят на БНБ.

Влизането в чакалнята за еврото се отлага за 2021 г.

Сроковете за присъединяване на България към Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврото (Валутно-курсовият механизъм II - ERM II) вече са нереалистични и най-вероятно този процес ще се отложи за 2021 г., каза още Димитър Радев.

В средата на 2018 г. България подаде политическа заявка за присъединяване към ERM II и Банковия съюз в един и същи ден. Оттогава насам правителството си поставя срокове за присъединяване, които обаче непрекъснато се отлагат по различни причини. Първоначално, влизането трябваше да се случи до юли 2019 г. След това процесът се отмести за есента на 2019 г., впоследствие - за 30 април 2020 г. Заради промяната в закона на текста за фиксирания валутен курс у нас през януари стартира дебат по темата за приемането на еврото, който накара премиерът Бойко Борисов да търси "абсолютен консенсус" по темата и да отложи процеса за юли 2020 г.

В условията на коронакризата обаче този срок вече е нереалистичен, става ясно от думите на Радев. По думите му няма да е фатално присъединяването да се отложи за 2021 г., но в никакъв случай не трябва да се прави грешката от предишната икономическа криза да се чака новият 10-годишен цикъл. 

По отношение на минусите от позицията на България извън пространството на общата валута Радев коментира, че България няма кредитор от последна инстанция.

"Ние нямаме кредитор от последна инстанция, каквато е ЕЦБ, и това ограничава мерките, които можем да предприемем. Вероятно ще чувстваме това по-силно при разгръщане на кризата, но и когато последиците трябва да бъдат преодолявани. Направихме грешка при първата криза да приемем позицията да изчакваме. Не трябва да я повтаряме, защото цената за хората ще бъде по-висока", каза Димитър Радев.

Банките могат да издържат на кризата до 6 месеца 

По думите на Димитър Радев българската банкова система е в добра кондиция и може да издържи от 3 до 6 месеца на кризата, породена от мерките срещу разпространението на коронавируса, довели до спиране на производства, затруднени доставки и спад на търговията. 

"Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. Можем да кажем, че е готов за настоящата криза, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца", заяви Димитър Радев.

Той припомни, че последните години банковият сектор премина през мащабни проверки, включително на качеството на техните активи.

"Ако настоящата ситуация продължи повече от три или шест месеца, въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап. Надявам се, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна", обясни той.

Радев посочи, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктура.

Според него хората с депозити нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място.

"Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?