Мораториумът за нови лекарства може да увеличи лечението в чужбина

Мораториумът за нови лекарства може да увеличи лечението в чужбина

Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума за въвеждането на нови лекарства и финансирането на нови медицински дейности през 2018 година, заложен в бюджета на здравната каса за догодина.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването предупреди, че мораториумът за новите лекарства може да струва скъпо на здравната каса, ако пациентите потърсят лечение по европейските регламенти в друга страна от ЕС.

“Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години - няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС“, каза Кацаров.

От Националното сдружение на частните болници не приемат и мораториума за финансиране на нови медицински дейности през следващата година. Според директора на болница “Сердика“ Методи Янков не е вярно, че в България има прекалено много болници.

Тази теза се споделя и от Стойчо Кацаров, който коментира, че броят на болничните легла е съвсем малко повече от средния брой за ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?