Мораториумът за нови лекарства може да увеличи лечението в чужбина

Мораториумът за нови лекарства може да увеличи лечението в чужбина

Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума за въвеждането на нови лекарства и финансирането на нови медицински дейности през 2018 година, заложен в бюджета на здравната каса за догодина.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването предупреди, че мораториумът за новите лекарства може да струва скъпо на здравната каса, ако пациентите потърсят лечение по европейските регламенти в друга страна от ЕС.

“Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години - няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС“, каза Кацаров.

От Националното сдружение на частните болници не приемат и мораториума за финансиране на нови медицински дейности през следващата година. Според директора на болница “Сердика“ Методи Янков не е вярно, че в България има прекалено много болници.

Тази теза се споделя и от Стойчо Кацаров, който коментира, че броят на болничните легла е съвсем малко повече от средния брой за ЕС.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?