Искра Михайлова:

Мораториумът за проучване и добив на шистов газ няма да бъде отменен

Мораториумът за проучване и добив на шистов газ няма да бъде отменен

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви в сряда, че мораториумът за проучването и добиването на шистов газ няма да бъде отменен.

"Българското общество не приема друга форма на забрана на използването на шистовия газ освен мораториум, щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър“, каза Михайлова.

Преди два дни тя разви тезата, че е добре възможностите да бъдат проучени и да се каже “не“ на базата на доказателства за опасност за природата или здравето, а не чрез временни мерки, каквато е мораториумът.

"Заявявам, че в никакъв момент Министерският съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума. Това което аз споделих, бяха част от мислите, които съм споделяла по време на работата на временната комисия в 41-то Народното събрание", заяви обаче в сряда Михайлова.

По-рано през деня премиерът Пламен Орешарски заяви, че в програмните приоритети на правителството не е записано отпадане на мораториума на шистовия газ.

В сряда природозащитници от България и от Румъния протестираха на ГКПП-Дуранкулак против проучването и добива на шистов газ близо до българско-румънската граница.

Михайлова коментира още, че по казуса със строителството на втори кабинков лифт в Пирин, освен гражданското общество и инвеститорите, вече се намеси и съдът, така че тя първо ще изчака решението на съда, след което ще апелира за диалог.

“Аз смятам, че за да развиваме туризъм, трябва да имаме природа, която да привлече хора в България. Едва ли има някой по света, който отива някъде, за да спи в един хотел. Ние имаме прекрасна природа, ако успеем да я съхраним, ще имаме ресурс да развиваме туризма“, каза Михайлова.

Според нея зелената енергия има бъдеще в бита на всеки български гражданин и е убедена, че развитието на технологиите ще доведе до нейното поевтиняване, което се случва непрекъснато и сега.

"Ние обаче като държава трябва да бъдем достатъчно гъвкави и чрез нашите регулаторни органи да следим тези промени в технологиите и поевтиняването на енергията“, каза Михайлова.

Според нея от зелената енергия ще могат да печелят не само големите компании, направили инвестиции в соларни паркове.

Михайлова заяви, че зелена енергия може да се произвежда във всеки дом, на покрива или в двора на всяка къща.

Попитана предвижда ли се програма за подкрепа на подобни малки проекти в домовете, тя каза: "Надявам се, че ще имаме възможност при малко по-стабилна ситуация да мислим и за такава подкрепа". Тя допълни, че за целта могат да се използват средствата от продажбата на емисии парникови газове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?