Мораториумът засяга три медикамента без алтернатива

Партии и организации настояват президентът да наложи вето на ограничението

Мораториумът засяга три медикамента без алтернатива

От всички нови лекарства, които са засегнати от въведения мораториум и няма да бъдат плащани от здравната каса догодина, за три няма алтернативна терапия в България. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в понеделник пред телевизия “България он Ер“.

“Това са лекарства за изключително редки заболявания, за които все още Комисията по редки заболявания не е обсъдила дали да ги предложи на НЗОК да ги включи в своята листа за лечение“, каза Пенков.

По думите му за останалите лекарства, попадащи под мораториума, има редица медикаменти, които могат да ги заменят.

Пенков заяви, че подобен тип ограничения в различна степен и по различен начин са били налагани в поне половината европейски държави. В Румъния такова ограничение е било наложено за 2 години в близкото минало, а в Полша за три, каза Пенков.

Успокоенията на институциите и акцията срещу престъпната група за паралелен износ на медикаменти от почивните дни обаче не успяват да потушат напрежението срещу въведения със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година мораториум за плащането на нови лекарства.

За събота пациенти подготвят протест пред Народното събрание, а организации и политически партии настояват президентът Румен Радев да наложи вето на промените.

Национална пациентска организация обяви, че ще внесе искане до президента Румен Радев да наложи вето върху мораториума, такова искане вече са депозирали и от "Да, България" и партията на Мария Капон Единна народна партия. Същото обмислят от БСП и ДПС, които гласуваха против приемането му в парламента.

"При настоящата сложна финансова ситуация опитът за оптимизиране на бюджета на НЗОК е повече от нужен. Това обаче не може да бъде постигнато със забрана за иновации и достъп до терапия на пациентите. Опитът по такъв елементарен и механичен начин да се решат тези проблеми издава безсилието или нежеланието на управляващите да се борят с корупцията в системата и да осигурят по-качествено здравеопазване на хората", заявяват в искането си до президента от "Да, България"

Срещу ограничението многократно се обяви и омбудсманът Мая Манолова, която заплаши, че ще го даде на Конституционния съд.

От мораториума за плащане на новите лекартсва от НЗОК се очаква да бъдат спестени 25-30 млн. лева и той засяга петнайсетина лекарства срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат.

Той беше оправдан от здравния министър Кирил Ананиев, който преди това оглавяваше Надзорния съвет на НЗОК, с необходимостта увеличението на бюджета на фонда да не бъде “изядено“ от нови медикаменти и медицински дейности и да бъде финансиран по-добре сегашния пакет с услуги.

През последните години здравната каса е в постоянен преразход за медикаменти, като през тази година той ще надхвърли 100 млн. лева. Практиката през последните години показва, че след включването на нови терапии, броят на пациентите, на които те се предписват бързо нараства и това е една от причините разходите на НЗОК да се увеличават. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?