Морската градина във Варна става собственост на общината

Правителството ще прехвърли собствеността на историческото ядро на Морската градина във Варна на общината. Проекторешението влиза на правителственото заседание в сряда. Кметът Кирил Йорданов поиска общината да стопанисва градината още през 2009 г., след като ГЕРБ дойде на власт. Обещанието на премиера Бойко Борисов да изпълни молбата се сбъдва три години по-късно и няколко месеца след като Йорданов спечели четвърти мандат във Варна, но този път като кандидат на ГЕРБ, след като преди това бе издиган от БСП.

Община Варна посочва, че тя влага милионни за поддръжката на Морската градина, която към момента се води на Министерството на културата.

Новината за прехвърлянето идва ден след като комисията по архитектура към местния парламент одобри Общия устройствен план (ОУП) на Варна, който разрешава строителство в границите на Морската градина с изключение на историческото ѝ ядро.

Въпреки че администрацията беше предложила в новия ОУП да се наложи строително вето в цялата Морска градина – както в историческата ѝ част, така и за площта от зоопарка до “Евксиноград“, експертният съвет по устройствения план е пожелал строителството в парка да не се забранява, с изключение на историческото ядро.

Така и ще бъде заложено в новия план.

Градежите ще бъдат абсолютно забранени в т.нар. историческо ядро Морската градина, а извън нея ще може да се строи, но при строг контрол и определени изисквания за паркова среда.

Изпратихме двете предложения до националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), който да се произнесе по въпроса. Той прие решението на нашия експертен съвет, а не на администрацията“, обясни арх. Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?