Морската граница под засилен контрол заради убития Янков

Контролът по морската ни граница е засилен заради установяването на  кораб-нарушител и заради убийството на председателя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Това каза пред журналисти в неделя комисар Ваньо Иванов началник на Регионална гранична служба-Бургас.

След убийството на Янков е имало предположения, че извършителят може да избяга по море и малко след това е станал инцидент с кораба "Гиз", плаващ под камбоджански флаг. Плавателният съдбил заявил дестинация от Бургас до Варна, но в четвъртък вечерта рязко е променил курса си към открито море в посока "изток". На 18 мили от брега той е задържан и ескортиран до най-близкото пристанище – Варна, но не било открито лице, което може да бъде заподозряно в покушението срещу Янков, който притежава редица черноморски хотели и се подозира за връзки с престъпния свят.

Заради напускане на териториалните ни води без разрешение на капитана на “Гиз” е наложена санкция от 5 хиляди лева и забрана да посещава страната ни в срок от 10 години. Корабът е бил задържан с помощта на Черноморския ситуационен център в Бургас.

Тези две събития са наложили да се извършва засилен контрол и след оценка на риска за даден плавателен съд да се правят проверки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?