Морски общини скочиха срещу пълната забрана на строежи по брега

Морски общини се обявиха против промените в Закона за Черноморското крайбрежие, с които се въвежда тотална забрана на застрояването на 100-метровата ивица от брега.

Ако текстовете бъдат приети от парламента, това ще изгони и без това малкото останали инвеститори по морето, заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи на нарочна пресконференция. Според него с промените няма да могат да се реализират и водните проекти за пречиствателни станции и дълбоководно заустване на отпадните води. Засегнати ще бъдат дори мерките за укрепване на бреговете, каза Рейзи.

Тоталната забрана ще доведе и до по-малко приходи в общинските бюджети, което ще се отрази и на държавата, каза Рейзи.

На същото мнение са още кметовете на Несебър, Поморие, Приморско и Царево. Те призоваха депутатите тези промени в Закона за Черноморското крайбрежие да не бъдат допуснати за обсъждане в пленарна зала. Те настояват да се запази сегашното положение, което ограничава строителството в 100-метровата ивица от брега.

Отделните територии на обявилите се против промените общини бяха презастроени в годините на строителния бум.

Въпреки че обещаха още през 2010 г. да бъде въведен ред по плажовете, управляващите от ГЕРБ все още не могат да приемат промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Те бяха подготвяни повече от две години от Министерството на регионалното развитие.

Очакванията на кметовете са да постигнат успех и текстовете да не минат през парламента. Основание за оптимизъм им дава факта, че ГЕРБ стопира промените в Закона за устройство на територията, с които се въвеждаше забрана общините да дават строителни разрешения, ако нямат общи устройствени планове. Това стана след като Националното сдружение на общините и бизнеса се обявиха срещу промените.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?